open-navfaktor-logo
search
Jačanje odnosa
Erdogan i Putin razgovarali o Siriji: Turska i Rusija ostaju privržene Sporazumu iz Sočija
Naglašeno je također kako su Erdogan i Putin razgovarali o jačanju odnosa dvije zemlje, a u tom kontekstu i o poduzimanju koraka s ciljema povećanja obima trgovinske razmjene Turske i Rusije
09.11.2019. u 20:06
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a jedna od tema bila je aktuelna situacija u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske navedeno je kako su Erdogan i Putin razgovarali o dešavanjima u Siriji te kako su dvojica lidera potvrdili privrženost sporazumu postignutom u Sočiju, 22. oktobra ove godine.

Naglašeno je također kako su Erdogan i Putin razgovarali o jačanju odnosa dvije zemlje, a u tom kontekstu i o poduzimanju koraka s ciljema povećanja obima trgovinske razmjene Turske i Rusije.

Turska i Rusija su 22. oktobra u Sočiju postigle dogovor o obustavi turske operaciju kako bi se teroristi YPG/PKK-a povukli iz pograničnog pojasa Sirije. Dogovoreno je i da turske i ruske snage zajednički patroliraju u tom području, a prva takva kopnena patrola realizirana je 1. novembra na području između Ras al-Ayna i Kamishlija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.