open-navfaktor-logo
search
Turska
Erdogan: Isporuka odbrambenih sistema S-400 počinje narednog mjeseca
Najavivši da će već u julu početi isporuka sistema S-400 iz Rusije, turski predsjednik Erdogan je naglasio da je riječ o sistemima koji su Turskoj potrebni u odbrambene svrhe
25.06.2019. u 12:28
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će narednog mjeseca početi isporuka odbrambenih zračnih sistema S-400 koje je Turska naručila od Rusije, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se danas obratio parlamentarnim zastupnicima iz reda turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Najavivši da će već u julu početi isporuka sistema S-400 iz Rusije, Erdogan je naglasio da je riječ o sistemima koji su Turskoj potrebni u odbrambene svrhe.

-Tu se radi o pitanju našeg suvereniteta. Nećemo odustati od tog plana - poručio je Erdogan.

Sporazum koji su Turska i Rusija postigle o kupoprodaji antiraketnih sistema S-400 izazvao je oštre kritike iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je dovelo do tenzija u američko-turskim odnosima. Zvanični Washington tvrdi da će nabavka sistema S-400 ugroziti tursku poziciju u projektu vojnih aviona F-35.

Turska tvrdi da sisteme S-400 neće inkorporirati u sisteme NATO-a i da ni na koji način neće ugroziti saveznike. Zvanična Ankara je pozvala na formiranje zajedničke stručne komisije sa zadatkom da se utvrdi da li pitanje S-400 izaziva tehničke probleme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.