- Nažalost, prolazimo kroz period nepoštovanja Poslanika Muhammeda i neprijateljstva prema islamu i muslimanima što se širi poput raka. Šta više kazati o tim nečasnim ljudima koji toliko vrijeđaju našeg voljenog Poslanika Muhammeda - kazao je Erdogan na sastanku zastupničke grupe AK Partije u državnom parlamentu.

- Istinski se suprotstaviti napadima na našeg pejgambera stvar je naše časti. Musliman ne može biti terorist, niti terorist može biti musliman - dodao je Erdogan.

Istakao je također kako mu njemačka kancelarka Angela Merkel ne može objasniti to što je stotinu ili stotinu pedeset njemačkih policajaca nedavno ušlo u Mevlaninu džamiju za vrijeme klanjanja sabah-namaza.

- U našoj zemlji postoji 435 crkava, manastira i sinagoga koji su pod starateljstvom i garancijom naše države. Nikada nismo nasrtali na nečija uvjerenja, religiju i svetosti, i nikada to nećemo raditi - rekao je Erdogan.

Dotakao se i dešavanja na Kavkazu, istakavši da je s ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarao o situaciji u Nagorno-Karabahu.

- Dajte da to već jednom riješimo na Kavkazu. Možemo to zajedno riješiti. Razgovarajte vi s Nikolom Pashinyanom, a ja ću razgovarati s mojim bratom Ilhamom Aliyevom. Dajte da napravimo iskrene iskorake i možemo to riješiti - poručio je Erdogan.

Također je kazao da Turska, ako to bude potrebno, ima snage da očisti cijelu Siriju od terorističkih organizacija.

- Oni koji su došli na sirijski teritorij, ali ne vode borbu protiv ISIS-a kao što to radimo mi, trebaju ostaviti po strani te igre. Turska, ako je to potrebno, ima dovoljno snage da očisti Siriju od svih terorističkih organizacija. Samo Turska se u pravom smislu bori protiv ISIS-a. Napad Rusije na centar za obuku snaga Sirijske nacionalne vojske u Idlibu znak je da se ne želi postići trajni mir i stabilnost - rekao je Erdogan.

Upozorio je i kako nova struktura koju Amerika pokušava uspostaviti duž iračke granice sa Sirijom predstavlja nagovještaj novih sukoba, patnji i tragedija.

- Sirijski narod krvlju i životima plaća cijenu strateških igara snaga koje dolaze izvan regije, terorističkih organizacija i režima. Ne možemo samo mirno posmatrati ovo licemjerje i nepravdu. Jer mi osjećamo tragediju i bol svakog incidenta koji se dogodi tik uz naše granice - kazao je Erdogan.

Naglasio je kako će njegova zemlja odlučno nastaviti borbu protiv terorističkih organizacija, dodajući da budućim generacijama žele ostaviti snažnu i progresivnu Tursku.