- Ujedinjene nacije su još jednom pale na ispitu tokom pandemije. UN je tek nakon nekoliko sedmica prihvatio postojanje epidemije. Nisu pokazali nikakvu djelotvornost u smislu poduzimanja potrebnih mjera u borbi protiv pandemije i zadovoljavanja potreba - rekao je Erdogan nakon sastanka kabineta u Ankari.

Dotakao se i dešavanja na istočnom Mediteranu, poručivši da Turska samo želi da se poštuju njena prava. 

- Oni koji su ignorisali Tursku na istočnom Mediteranu i uporno nametali svoje teze i mape, počeli su se primicati pregovaračkom stolu. Nikome ne želimo ugroziti njegovo pravo, zakone i dostojanstvo. Samo želimo da se poštuju naša prava, zakoni i postignuća - kazao je Erdogan te dodao:

"Kada se snažno začuju koraci velike i snažne Turske odmah nakon toga raste i uznemirenost onih koji našu zemlju gledaju očima kolonizatora. Oni koji pokušavaju da poremete raznotežu u regiji i svijetu samo zbog animoziteta prema Turskoj time vlastitim rukama pripremaju svoj kraj".

Erdogan je napomenuo da neki radi političke i ekonomske koristi uvlače svoje zemlje u katastrofu.

- Ne želimo da nekolicina, koja zagovara tenzije i neprijateljstvo, uvuče svoje zemlje u katastrofu samo radi političke i ekonomske koristi - kazao je Erdogan te poručio:

"Još jednom ponavljamo da zemlje koje tokom humanitarnih kriza pokažu licemjerje i borbu za vlastiti interes, ne mogu svijetu pružiti prava i pravdu".

Naglasio je kako se Turska vrlo efikasno i dobro bori protiv pandemije koronavirusa.

- Turska je jedna od zemalja koje su postale uzor drugima u svijetu u pogledu poduzetih mjeri protiv pandemije i usluga pruženih pacijentima - kazao je Erdogan, dodajući da će biti pooštrene određene mjere u borbi protiv pandemije.

- U dvije od osam studija na razvoju vakcine uspješno su završena istraživanja na životinjama. Planiramo da ih stavimo u upotrebu u prvim mjesecima godine - rekao je Erdogan.

Istakao je da se ekonomija Turske nalazi u dobroj situaciji uprkos posljedicama izazvanim pandemijom.

- Naša ekonomija šalje vrlo snažne signale rasta za treće tromjesečje nakon djelimičnog pada u drugom kvartalu - kazao je Erdogan.