open-navfaktor-logo
search
Rzgovor lidera
Erdogan - Macron: Turska ne ugrožava druge, neće dozvoliti uzurpiranje svojih prava
Predsjednici Turske i Francuske Recep Tayyip Erdogan i Emmanuel Macron obavili su večeras telefonski razgovor.
22.09.2020. u 22:57
get url
text

Kako je saopćeno iz kabineta predsjednika Turske, razgovor dvojice predsjednika je uslijedio na zahtjev Macrona.

Dvojica čelnika razgovarali su o odnosima Turske i Francuske, Turske i Evropske unije te o situaciji na istočnom Mediteranu. 

Erdogan je u razgovoru s Macronom poručio da napetosti na istočnom Mediteranu uzrokuje to što se ne uvažavaju prava Turske i kiparskih Turaka te dodao da ne može shvatiti podršku koju Francuska pruža maksimalističkim zahtjevima i postupcima Grčke i uprave Južnog Kipra koji dodatno dovode do porasta tenzija u regiji.

Erdogan je kazao da Turska nema namjeru da ugrozi druge, ali da isto tako nikome neće dozvoliti da ugrožava njena prava, dodajući da se njegova zemlja i danas kao i ranije zalaže za dijalog i saradnju kako bi se riješili problemi na istočnom Mediteranu.

Naglašavajući da je potrebno iskoristiti mogućnosti diplomatije i provesti održive pregovore kako bi se smanjile tenzije, Erdogan je izrazio želju da sve probleme rješavaju za pregovaračkim stolom.

Istakao je da od Francuske očekuju razborit i konstruktivan stav u tom procesu, dodajući da će održavanje stalnih konsultacija i kontakata između Turske i Francuske u tom smislu biti od koristi.

Erdogan je također kazao da je vrlo važno da na predstojećem samitu lidera EU-a bude zauzet stav o Turskoj koji bi podstakao konstruktivan regionalni dijalog i saradnju te doprinio rješavanju regionalnih pitanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.