open-navfaktor-logo
search
Uz Dan UN-a
Erdogan: Masakri u Ruandi i BiH, te rat u Siriji su dokaz da UN-u trebaju reforme
Masakri u Ruandi, Bosni i Hercegovini i građanski rat koji u Siriji traje već osmu godinu su najkonkretniji indikatori da Vijeće sigurnosti ne izvršava svoje zadaće. Zato pozivamo na hitne reforme, poručio je Erdogan  
25.10.2018. u 09:05
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da se Ujedinjene nacije moraju reformirati bez odlaganja, javlja Anadolu Agency (AA).

U pisanom saopćenju povodom 73. godišnjice osnivanja organizacije Ujedinjenih nacija, turski predsjednik Erdogan je naglasio da se neophodnost reforme posebno odnosi na Vijeće sigurnosti koje je odgovorno za očuvanje globalnog mira i sigurnosti.

Povelja Ujedinjenih nacija na snagu je stupila 24. oktobra 1945. godine, te se taj datum obilježava kao Dan UN-a.

-Čovječanstvo se danas suočava sa širokim spektrom ozbiljnih prijetnji, od klimatskih promjena do etničkih čišćenja, od gladi do ksenofobije, od epidemija do terorizma. Niti jedna zemlja se ne može samostalno izboriti s tim problemima koji su prijetnja čovječanstvu i uspostavi globalnog mira - poručio je Erdogan.

Ističući da je u kontekstu borbe protiv tih problema UN najvažnija platforma, Erdogan je kazao kako je moguće naći održiva rješenja, ali tek nakon strukturalnih reformi UN-a.

-Masakri u Ruandi, Bosni i Hercegovini i građanski rat koji u Siriji traje već osmu godinu su najkonkretniji indikatori da Vijeće sigurnosti ne izvršava svoje zadaće. Zato pozivamo na hitne reforme - naveo je Erdogan.

Ponovivši njegov poznati slogan "svijet je veći od pet", a koji se odnosi na pet stalnih članica s pravom veto glasa u Vijeću sigurnosti, Erdogan je dalje naveo kako mir u svijetu nije moguće uspostaviti sve dok se ne isprave nepravedne postavke u Vijeću sigurnosto.

-Turska će i dalje podržavati reformu UN-a koja bi tu organizaciju učinila poštenom, demokratičnom, transparentnom, učinkovitom i odgovornom - poručio je Erdogan i dodao kako Turska i sada vodi niz mirotvornih, antiterorističkih i humanitarnih aktivnosti pod okriljem UN-a.

On je također naveo da Turska radi i na tome da Istanbul postane centar UN-a u koji će biti preseljeni uredi više UN-ovih organizacija.

-Čestitam Dan UN-a sa željom da ta organizacija uspije donijeti globalni mir i sigurnost - poručio je turski predsjednik Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.