open-navfaktor-logo
search
Videokonferencija
Erdogan: Moramo se zajedno boriti protiv digitalnog fašizma
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak kako digitalizacija koja pojedinca vidi kao ime ili broj dovodi do fašizma te poručio kako je neophodna zajednička borba protiv digitalnog fašizma.
26.11.2020. u 12:24
get url
text

Erdogan je putem videokonferencije govorio na 4. Međunarodnom samitu za ženu i pravdu, a tom prilikom je govorio i o aktuelnim dešavanjima. 

Kazao kako je njegova zemlja pokazala veliku osjetljivost u rješavanju problema s kojima se suočavaju žene, poput nasilja i diskriminacije.

- U takvim naporima koristili smo sve mogućnosti tehnologije. Nastavit ćemo svojim putem ne zaboravljajući da je snažna žena temelj jake porodica, a da snaga žene proizilazi iz poštovanja prema njoj i pružanja mogućnosti da ostvari sva svoja prava - rekao je Erdogan. 

Ističući da svijet trenutno proživljava bolove zbog potresanja globalne ravnoteže političke i ekonomske moći koja traje oko jednog stoljeća, Erdogan navodi da je epidemija koronavirusa ubrzala to potresanje.

- Poteškoće koje su u borbi protiv epidemije imale razvijene zemlje pokazale su da ekonomska i politička moć za to nije dovoljna te da je neophpdna jedna pravedna raspodjela. Naravno ako se upitamo 'da li je iz svega naučena lekcija', ne možemo reći da vidimo znakove toga. Naprotiv, svjedoci smo pokušaja prikrivanja ovog nedostatka optuživanjem izbjeglica, stranaca i muslimana - kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao kako i proces digitalizacije predstavlja prijetnju. 

- Najveća slabost digitalizacije, koja je sve raširenija u svim poljima, od sigurnosti do obrazovanja, zdravstva do energije, od individualnih navika do komercijalnih aktivnosti, jeste stavljanje monopola nad kontrolom podataka - smatra Erdogan. 

Ističući da je ovakva iskrivljena situacija, u kojoj mali broj kompanija kontroliše digitalne podatke cijeloga svijeta, najava velikih problema s kojima će se svijet morati suočiti u budućnosti, Erdogan je dodao:

- Nije teško predvidjeti probleme koje će takva koncentracija moći izazvati u trenutku kada su čak i ratovi u svijetu postali digitalni. Ako se ove radikalne promjene u tradicionalnom načinu života ne budu podržane pravom infrastrukturom i ako se ne bude upravljalo s pravim razumijevanjem, doći će do modernog ropstva. Dužnost svih nas je da od ove prijetnje zaštitimo čovječanstvo, koje je stoljećima patilo od etničkog i vjerskog fašizma i platilo visoku cijenu kolonijalizma i nezasitne želje za dobitkom. Digitalizacija koja pojedinca vidi kao ime ili broj vodi u fašizam. Moramo se zajedno boriti protiv digitalnog fašizma - podvukao je Erdogan. 

Na kraju je podvukao kako sve navedeno ne znači odbijanje digitalizacije te kako pozdravlja svaki novitet koji će olakšati život ljudima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.