Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Turska poduzela, poduzima i da će poduzeti još mjera kako bi spriječila fluktuaciju tečaja deviza, javlja Anadolu Agency (AA).

-Borimo se da bez prelaska granica sistema slobodnog tržišta riješimo sve probleme koji se negativno odražavaju na našu ekonomiju - kazao je Erdogan na skupu koji je u Ankari organizirala Konfederacija poduzetnika i obrtnika (TESK).

Erdogan je kazao da je dobro poznato da su druge zemlje slične probleme rješavale posezanjem za mjerama koje se ne uklapaju u definiciju demokracije i slobodnog tržišta.

-Međutim, mi nismo posezali za takvim mjerama u prošlosti i nećemo to raditi ni u budućnosti - poručio je Erdogan.

U protekle dvije godine došlo je do promjene u odnosu vrijednosti turske lire i američkog dolara. 

Erdogan je danas kazao kako je Turska poduzela, da trenutno poduzima i da će poduzeti još mjera kako bi spriječila fluktuaciju tečaja.

Turski predsjednik također je kazao kako je inflacija posljedica, a da je kamatna stopa njen uzročnik. Dodao je da oni koji tvrde suprotno ne znaju o toj temi ništa.

-Moj stav o kamatnim stopama se nije promijenio, ali Centralna banka je neovisna i samostalno donosi odluke - kazao je Erdogan i dodao da Turska nikada neće biti sudionik porobljavanja posredstvom kamata.

Ističući kako se i privatni zajmodavci ponašaju u skladu s odlukama Centralne banke, Erdogan je kazao da su zabilježeni i slučajevi kamate i do 50 posto.

-Pa postoji li negdje neko ko toliko zarađuje? To je samo moguće kada su krijumčari hašiša i heroina u pitanju, a nikako u normalnom svijetu - kazao je Erdogan.

Danas u popodnevnim satima će Centralna banka Turske održati sedmu ovogodišnju sjednicu Vijeća monetarne politike i objaviti odluke vezane za kamatne stope u toj zemlji.