Govoreći za medije prilikom povratka s NATO samita, Erdogan je kazao kako će odluke donesene u Madridu dati plodove u budućnosti.

- Data obećanja su važna, ali glavna je njihova implementacija - rekao je Erdogan osvrnuvši se na memorandum potpisan između Finske, Švedske i Turske.

Potpisivanjem memoranduma, Turska je odustala od prigovora na zahtjeve nordijskih zemalja za članstvo u NATO-u. Zauzvrat, Finska i Švedska će se pozabaviti zabrinutostima Turske kada je u pitanju terorizam.

Ipak, Erdogan je kazao kako će Turska biti oprezna "kao zemlja kojoj je nekoliko puta zaboden nož u leđa tokom njene borbe protiv terorizma".

- U narednom periodu pomno ćemo pratiti da li su ispunjena obećanja data našoj državi - rekao je Erdogan.

O odnosima s Grčkom, Erdogan je kazao kako su NATO lideri s kojima se sastao u Madridu predložili posredovanje u organiziranju sastanka s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisem.

- Rekli smo da nam ne zamjere, ali da trenutno nemamo vremena za takav sastanak. Jer je jasno da oni militaziraju otoke - kazao je Erdogan.

O novoj sigurnosnoj politici NATO-a, Erdogan je kazao kako njegova država nastavlja "balansiranu politiku" u odnosima s Rusijom i Ukrajinom kako ne želi ni na koji način narušiti diplomatske kontakte.

NATO lideri su u srijedu odobrili Strateški koncept 2022, koji je nacrt za savez za sljedeće desetljeće. Odnosi se na prioritete i ciljeve alijanse u narednih deset godina i postavlja zajedničku poziciju za sve veće izazove, uključujući Rusiju, a istovremeno prvi put govori i o Kini.

Strateški koncept 2022. optužuje Kinu za provođenje "politike prisile" koja prijeti "interesima, sigurnosti i vrijednostima" NATO-a.

Navodi "produbljivanje strateškog partnerstva" između Kine i Rusije kao prijetnju, dodajući da su "njihovi pokušaji uzajamnog osnaživanja na potkopavanju međunarodnog poretka temeljenog na pravilima, u suprotnosti s našim vrijednostima i interesima".

Teroristička organizacija PKK je tokom terorističke kampanje protiv Turske koja traje duže od 35 godina odgovorna za smrt više od 40.000 ljudi. YPG je sirijski ogranak terorističke PKK.