Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će Turske oružane snage u nakraćem roku sigurnom regijom učiniti pogranični pojas na sjeveroistoku Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u obraćanju na sedmom samitu Vijeća turkofonskih zemalja u Bakuu istakao kako je Turska prošle sedmice pokrenula operaciju "Izvor mira" i učinila ključni korak u borbi protiv terorističke organizacije YGP/PKK.

On je kazao da je u prvih šest dana operacije od terorističke okupacije na sjeveroistoku Sirije oslobođeno područje od blizu hiljadu kilometara kvadratsnih.

-Učinit ćemo sigurnom zonom pojas od Manbija do iračke granice i omogućiti dobrovoljni povratak milion sirijskih izbjeglica u prvoj, a još dva miliona u drugoj fazi - poručio je Erdogan.

On je također poručio da će turske snage nastaviti borbu sve do konačne neutralizacije terorističke prijetnje u regiji.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ministarstvo odbrane Turske jutros je saopćilo da je do sada u operaciji neutralizirano ukupno 595 terorista.

 PYD/YPG je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi oružanu borbu protiv Turske.

Turske snage sigurnosti se odlučno bore protiv terorističke organizacije PKK u toj zemlji, ali i protiv njegovih ogranaka u Siriji i Iraku. Poziva se i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno "pravo na samoodbranu". Cilj operacija je neutralizacija terorističkih prijetnji.

Turske snage su već provele dvije uspješne antiterorističke operacije na sjeveru Sirije i to "Štit Eufrata" i "Maslinova grana" tokom kojih su šira područja na zapadnoj obali Eufrata oslobođena od terorista.