open-navfaktor-logo
search
Posjeta Mađarskoj
Erdogan poručio EU: Od 1963. godine zavlačite Tursku
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je tokom posjete Mađarskoj izjavio da Europska unija (EU) treba njegovoj zemlji dati signale ako želi Ankaru primiti u blok, ili da im otvoreno kaže ako ih ne želi u toj zajednici
08.10.2018. u 19:54
get url
text

{$galerijaFotografija}

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je tokom posjete Mađarskoj izjavio da Europska unija (EU) treba njegovoj zemlji dati signale ako želi Ankaru primiti u blok, ili da im otvoreno kaže ako ih ne želi u toj zajednici.

- Ako može može, ako ne ne. Mora se biti iskren. Ako ćete nas uzeti dajte znak, ako nećete, to nam recite - rekao je Erdogan na konferenciji za medije kojoj je prisustvovao i premijer Mađarske Viktor Orban.

Istakao je da Europska unija od 1963. godine zamajava njegovu zemlju u vezi s mogućim članstvom u Uniji.

- Od 1963. zavlačite Tursku. Nijednoj državi članici EU-a nije učinjena tolika nepravda - kazao je turski predsjednik.

Dotakao se i krize u Siriji, napominjući kako u Turskoj trenutno boravi oko 3,5 miliona izbjeglica iz te zemlje.

- U Turskoj je trenutno oko 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije i oko 500 hiljada iračkih izbjeglica - istakao je Erdogan.

Izrazio je zahvalnost Mađarskoj zbog solidarnosti i podrške koju je pružila Turskoj nakon pokušaja državnog udara FETO-a 15. jula 2016. godine.

- Nakon pokušaja državnog udara 15. jula, Mađarska je bila jedna od zemalja koja se najsnažnije solidarisala s našom zemljom. Nikada nećemo zaboraviti ovu solidarnost - rekao je Erdogan, dodajući da je cilj da Turska i Mađarska dostignu trgovinsku razmjenu od 5 milijardi dolara.

- Prošle godine smo imali trgovinsku razmjenu od 2,6 milijardi dolara. Naš zajednički cilj je da tu cifru u najskorije vrijeme povećamo na pet milijardi dolara - kazao je Erdogan.

Na pitanje o istrazi o nestalom novinaru Jamalu Khashoggiju, predsjednik Turske je kazao da bi saudijski konzulat u Istanbulu trebao dokazati da li je novinar Khashoggi izašao iz zgrade ili ne.

- Naša je ljudska i politička dužnost pomno pratiti cijeli slučaj - rekao je Erdogan.

Vlasti Republike Turskoj poručile su vlastima Saudijske Arabije da očekuju punu saradnju u istrazi o nestalom Khashoggiju.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije.

S druge strane, Orban je u obraćanju novinarima istakao da Europska unija nije iskrena prema Turskoj.

- Otvorili smo mnoga poglavlja pregovora, ali nijedno od njih nije zatvoreno - rekao je premijer Mađarske, dodajući da će njegova zemlja i dalje podržavati Ankaru na putu prema Uniji.

- Mađarska je bila uz Tursku, a i dalje će biti - kazao je Orban.

Predsjednik Turske Erdogan boravi u posjeti Mađarskoj na poziv predsjednika Mađarske Janosa Adera.

Erdogan u posjeti Mađarskoj, 08.10.2018.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.