open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Erdogan poručio: Turska neće biti ničije stražnje dvorište
Onima koji od naše zemlje žele napraviti svoje stražnje dvorište, kao narod smo adekvatno odgovorili u Canakkaleu, u Turskom ratu za nezavisnost, a isto tako i 15. jula 2016. godine, poručio je Erdogan
17.11.2018. u 16:09
get url
text

Turska neće biti ničije stražnje dvorište, poručio je predsjednik ove zemlje Recep Tayip Erdogan danas u Istanbulu.

Erdogan se obratio okupljenim građanima u istanbulskoj četvrti Basaksehir, gdje je organizovana svečana ceremonija otvaranja Narodne bašte, a tom prilikom se osvrnuo i na aktuelna dešavanja.

- Onima koji od naše zemlje žele napraviti svoje stražnje dvorište, kao narod smo adekvatno odgovorili u Canakkaleu, u Turskom ratu za nezavisnost, a isto tako i 15. jula 2016. godine - podvukao je Erdogan.

Iznio je kritike na račun turske opozicione Republikanske narodne partije (CHP) u vezi sa stavovima ove stranke o značajnim turskim infrastrukturnim projektima, između ostalog u vezi s Istanbulskim kanalom.

- Mi kažemo da ćemo izgraditi Istanbulski kanal, a oni kažu: "Mi to ne želimo! Nemojte ga graditi." Mi ćemo ga izgraditi, željeli vi to ili ne - rekao je turski predsjednik.

Istanbulski kanal je plovni kanal dug 45 kilometara koji će povezivati Mramorno i Crno more, čija će gradnja početi naredne, a biti završena do 2023. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.