Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je izjavio kako Ankara od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) očekuje da osiguraju povlačenje terorista YPG/PKK-a sa sjevera Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je na programu u Istanbulu kazao kako naporno rade na  pružanju dobre usluge svim stanovnicima te da će ciljevi i snovi biti ostvareni.

-Uvijek ćemo glavu turskog naroda i Turske držati uspravnom- rekao je Erdogan koji je poručio kako na svjetskoj političkoj sceni neće iznevjeriti narod.

Turski predsjednik je, između ostalog, govorio i o aktuelnim dešavanjima u regionu i svijetu, s posebnim osvrtom na situaciju u Siriji i dogovor postignut sa SAD-om.

-Od naših američkih saveznika očekujemo da ovaj put održe obećanja data Turskoj- rekao je Erdogan.

Podijelio je i informaciju kako je tokom antiterorističke operacije na sjeveru Sirije neutralizirano 765 terorista, uključujući i neke od vođa, kao i da je površina od 1.500 kvadratnih metara oslobođena od terorista. 

Erdogan je poručio i kako je Turska postigla dogovor sa SAD-om, a ne teroristima YPG/PKK-a kako pojedine partije pokušavaju prikazati.

Pojasnio je i kako su operacijom "Izvor mira" pokazali stav Turske. 

Govorio je i o sigurnoj zoni u Siriji te dodao kako će ona biti pod zaštitom.

-Naučili smo lekcije, planovi i projekti su spremni. Korake poduzimamo u skladu s tim- rekao je Erdogan.