Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Turska pridaje poseban značaj pravnoj i socijalnoj državi u kojoj svi imaju ista prava, javlja Anadolu Agency (AA).

-Ne vidimo drugi pravac za Tursku osim demokratije, pravne države i države blagostanja. Otvoreni smo za svih 82 miliona naših građana - rekao je Erdogan u obraćanju nakon iftarskog programa u Istanbulu kojem su prisustvovali sreski načelnici.

Podsjetivši da je Vrhovna izborna komisija Turske donijela odluku o ponovljanju lokalnih izbora za gradonačelnika Istanbula, istakao je da će glasači na ponovljenim izborima za gradonačelnika, koji će se održati 23. juna, poslati poruku onima koju su, kako je kazao, ovu priliku vidjeli da "ocrne Tursku i njenu demokratiju".

Naglasio je da je od 62 hiljade skoro 20 hiljada članova biračkih odbora imenovano nezakonito. Istakao je da je vrlo važno da izabrani zvaničnici uvijek budu na usluzi građanima i da budu na vrijeme upoznati s njihovim problemima i poteškoćama.

-U našim očima, sreski načelnik je osoba koja uvijek treba da dijeli i tugu i radost i sve nedostatke svakog domaćinstva na svom području - kazao je Erdogan.