Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako njegova zemlja ne ide tamo gdje nije pozvana, te da će turskom parlamentu vrlo brzo biti proslijeđen prijedlog odluke o slanju vojske u Libiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je govorio na sastanku s predstavnicima Stranke pravde i razvoja (AA) iz svih turskih gradova, a tom prilikom se dotakao i aktuelnih dešavnja. Govorio je o napadima na sirijski grad Idlib, koji je pokrenuo novi val izbjeglica.

-Zbog napada režima na Idlib trajno primirje je nemoguće. Oko 100.000 izbjeglica iz regije krenulo je ka našoj granici - rekao je Erdogan.

On je podsjetio kako je njegova zemlja uspjela onemogućiti formiranje terorističkog koridora na sjeveru Sirije. 

-Ukupna površina koju smo očistili od terorista trenutno iznosi 8.200 kvadratnih kilometara - rekao je Erdogan.

Govoreći i o sporazumima postignutim s Libijom, Erdogan je podvukao kako "cilj Turske nije uzurpirati nečije pravo na Sredozemlju, već spriječiti oduzimanje vlastitih prava".

-Idemo tamo gdje smo pozvani, gdje nismo ne idemo. S obzirom da je poziv stigao, on će biti razmotren - naglasio je Erdogan, govoreći o slanju vosjke u Libiju, te dodao: "Razlika između nas i njih je što oni pomažu ratnom baronu, a mi se odazivamo na poziv legitimne vlade u Libiji."

Erdogan je dodao i kako će prvi posao turskog parlamenta biti glasanje o prijedloku odluke u vezi s Libijom.

-Čim parlament počne sa radom, proslijedit ćemo prijedlog odluke o slanju vojske u Libiju. Tako ćemo, uz odobrenje našeg parlamenta, moći znatno učinkovitije podržati legitimnu vladu u Libiji - rekao je turski predsjednik, te dodao:

"Oni koji pružaju svaku vrstu podrške pučističkom generalu, od ratnih aviona, preko tenkova do plaćenih vojnika, protive se ovakvom koraku naše zemlje."