open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan: Prijedlog odluke o slanju vojske u Libiju uskoro pred turskim parlamentom
Čim parlament počne sa radom, proslijedit ćemo prijedlog odluke o slanju vojske u Libiju, rekao je turski predsjednik Erdogan
26.12.2019. u 12:09
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako njegova zemlja ne ide tamo gdje nije pozvana, te da će turskom parlamentu vrlo brzo biti proslijeđen prijedlog odluke o slanju vojske u Libiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je govorio na sastanku s predstavnicima Stranke pravde i razvoja (AA) iz svih turskih gradova, a tom prilikom se dotakao i aktuelnih dešavnja. Govorio je o napadima na sirijski grad Idlib, koji je pokrenuo novi val izbjeglica.

-Zbog napada režima na Idlib trajno primirje je nemoguće. Oko 100.000 izbjeglica iz regije krenulo je ka našoj granici - rekao je Erdogan.

On je podsjetio kako je njegova zemlja uspjela onemogućiti formiranje terorističkog koridora na sjeveru Sirije. 

-Ukupna površina koju smo očistili od terorista trenutno iznosi 8.200 kvadratnih kilometara - rekao je Erdogan.

Govoreći i o sporazumima postignutim s Libijom, Erdogan je podvukao kako "cilj Turske nije uzurpirati nečije pravo na Sredozemlju, već spriječiti oduzimanje vlastitih prava".

-Idemo tamo gdje smo pozvani, gdje nismo ne idemo. S obzirom da je poziv stigao, on će biti razmotren - naglasio je Erdogan, govoreći o slanju vosjke u Libiju, te dodao: "Razlika između nas i njih je što oni pomažu ratnom baronu, a mi se odazivamo na poziv legitimne vlade u Libiji."

Erdogan je dodao i kako će prvi posao turskog parlamenta biti glasanje o prijedloku odluke u vezi s Libijom.

-Čim parlament počne sa radom, proslijedit ćemo prijedlog odluke o slanju vojske u Libiju. Tako ćemo, uz odobrenje našeg parlamenta, moći znatno učinkovitije podržati legitimnu vladu u Libiji - rekao je turski predsjednik, te dodao:

"Oni koji pružaju svaku vrstu podrške pučističkom generalu, od ratnih aviona, preko tenkova do plaćenih vojnika, protive se ovakvom koraku naše zemlje."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.