Turska

Erdogan: Reforme pravosuđa pokazuju posvećenost članstvu u EU

Objavljeno: 30.05.2019. u 15:33

Vjerujemo da je završetak pregovaračkog procesa sa EU-om, koji traje od 2005. godine, uprkos svemu, za Evropu važan, barem koliko i za nas, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

FOTO: AA

Novi paket sudskih reformi u Turskoj pokazuje povećenost zemlje puno članstvu u Evropskoj uniji, uprkos "neispunjenim obećanjima", kazao je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi Anadolu Agency (AA).

-Sa ovim reformskim dokumentom, iako obećanja koja su nam dali nisu ispunili, izražavamo našu posvećenost punom procesu članstva u EU - rekao je Erdogan u Kongresnom centru Bestepe, gdje je predstavio Strategiju reforme pravosuđa, te dodao:

"Vjerujemo da je završetak pregovaračkog procesa sa EU-om, koji traje od 2005. godine, uprkos svemu, za Evropu važan, barem koliko i za nas".

Turska je zahtjev za članstvo u EU podnijela 1987. godine, a pregovori o pristupanju počeli su 2005. Međutim, pregovori su zastali 2007. godine zbog prigovora administracije kiparskih Grka na podijeljenom ostrvu Kipar, kao i protivljenja Njemačke i Francuske.

Prema reformama pravosuđa, trudnicama, djeci i starijim osobama optuženim za sitne zločine bit će dozvoljeno da služe kazne kod kuće putem elektronskog označavanja. Erdogan je također, naglasio da će reformski dokument povećati povjerenje građana u pravosuđe i osigurati predvidivo okruženje za ulaganja. Istakao je i da će reforma doprinijeti jačanju slobode izražavanja.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije