open-navfaktor-logo
search
Bilateralni sastanci
Erdogan: Samit NATO-a prilika da sa Bidenom razgovaram o odnosima Turske i SAD-a
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će samit NATO-a koji se održava 14. juna biti prilika da sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom razgovara o odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država.
11.06.2021. u 14:44
get url
text

Erdogan je na izlazu iz džamije "Burhaniye Sehriban Hatun" koja je otvorena klanjanjem džuma-namaza, odgovarao na pitanja novinara o aktuelnim dešavanjima.

Istakao je da će tokom samita razgovarati i sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom.

- Bit će to prilika da razmotrimo pozitivne i negativne strane odnosa Turske i Francuske - kazao je turski predsjednik.

Dodao je da će na samitu zemlje NATO-a razgovarati o tome šta je učinjeno i šta će biti učinjeno u narednom periodu.

- Osim toga, imat ću priliku razgovarati o odnosima Turske i Amerike s gospodinom Joeom Bidenom. Pored toga, imamo bilateralne sastanke. Na tim sastancima imamo razgovore s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, francuskim predsjednikom Macronom i njemačkom kancelarkom - kazao je Erdogan.

Poručio je također da je Turska moćna država koja zauzima svoje mjesto među prvih pet zemalja članica NATO-a. Nakon samita NATO-a posjetit će Azerbejdžan radi potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma u Shushi, kulturnoj prijestolnici zemlje.

- Sastat ću se sa predsjednikom Ilhamom Aliyevim u Shushi gdje ćemo potpisati sporazum između naše dvije države. Ovo će biti sveobuhvatan sporazum između Turske i Azerbejdžana - rekao je Erdogan.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.