Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako sudbina 1,7 milijardi muslimana u svijetu više nije u rukama pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Erdogan je poručio da je sistemu koji sudbinu islamskog svijeta prepušta volji pet država, istekao životni vijek.

U uvodnom obraćanju na Samitu u Kuala Lumpuru, glavnom gradu Malezije, Erdogan je poručio kako je svijet veći od pet država, odnosno članica Vijeća sigurnosti koje imaju pravo na veto na sve odluke koje donosi najviši izvršni organ Ujedinjenih nacija.

Erdogan kontinuirano poziva na strukturalnu reformu Ujedinjenih nacija, a na skoro svim većim međunarodnim skupovima poručuje da sudbina svijeta više ne može biti prepuštena volji Kine, Francuske, Rusije, Velike Britanije i SAD-a.

- Turska nije i neće pokleknuti pred pritiscima, a nismo to učinili ni tokom pokušaja vojnog udara. Dok oni pokušavaju ušutkati Tursku, mi insistiramo na usredotočavanje na krize u Palestini, Gazi, Arakanu, Libiji, Somaliji i Siriji - kazao je Erdogan.

Trodnevni Samit u Kuala Lumpuru okupio je u glavnom gradu Malezije lidere islamskog svijeta, a pored Erdogana okupljenima su se na otvaranju skupa obratili i iranski predsjednik Hassan Rouhani, katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani i domaćin skupa malezijski premijer Mahathir Mohamad.

Na samitu učestvuju stotine zvaničnika, privrednika i predstavnika civilnog sektora iz islamskog svijeta.