open-navfaktor-logo
search
Prate razvoj događaja
Erdogan: Trenutno stav Turske o pitanju pristupanja Finske i Švedske u NATO nije pozitivan
Turska, dugogodišnja članica NATO-a, prati diskusiju o Finskoj i Švedskoj koje namjeravaju da se pridruže alijansi, rekao je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
13.05.2022. u 15:05
get url
text

- Trenutno pratimo razvoj događaja. Trenutno nemamo pozitivan stav po pitanju Švedske i Finske (ulazak u NATO) - rekao je novinarima Erdogan nakon džuma-namaza u Istanbulu u Turskoj.

Dodao je da su ove "skandinavske zemlje poput pansiona za terorističke grupe".

- Postoje i pristalice terorizma u njihovom parlamentu. Ne možemo biti pozitivni prema tome - kazao je Erdogan.

U julu 2020. godine Turska je osudila video sastanak između švedskog ministra vanjskih poslova i članova terorističke grupe YPG/PKK-a, sirijskog ogranka PKK.

Prema pravilima NATO-a, svaka odluka o proširenju mora biti donesena jednoglasno, čime se Turskoj daje pravo veta na pristupanje bilo koje nove zemlje alijansi.

Osvrćući se na odluku Sjedinjenih Američkih Država da ukine sankcije regijama u Siriji pod kontrolom YPG/PKK-a, Erdogan je kazao da je YPG/PKK-a teroristička organizacija i da "Turska ne može prihvatiti" takvu odluku.

- Nemamo luksuz da ignorišemo teroriste. To govorimo svim zemljama koje nam se čine prijateljskim - rekao je Erdogan, pozivajući ih da obrate pažnju na svoje postupke.

Tokom perioda dužeg od 30 godina PKK-a, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.