open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan: Turska će S-400 u punom kapacitetu koristiti u aprilu 2020.
Erdogan je danas u Ankari govorio na sastanku s pokrajinskim predstavnicima Stranke pravde i razvoja (AK Parti), a tom prilikom se dotakao i aktuelnih pitanja
26.07.2019. u 12:47
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako je njegova zemlja jos uvijek najveći prijateljski kandidat Evrope, s najvećim potencijalom, javlja Anadolu Agency (AA). 

Erdogan je danas u Ankari govorio na sastanku s pokrajinskim predstavnicima Stranke pravde i razvoja (AK Parti), a tom prilikom se dotakao i aktuelnih pitanja. 

-Turska je još uvijek najbliži, najsnažniji, najisplativiji, u svakom pogledu prijateljski kandidat Evorpe s najvećim potencijalom. Želimo to i ostati. Dovoljno je da vidimo da i Evropljani imaju istu namjeru. Onaj ko nama priđe za jedan korak, mi ćemo njemu za deset - poručio je Erdogan. 

Govoreći i o borbi protiv terorizma, Erdogan je poručio kako je cilj formirati sigurnosnu liniju kojom će biti uklonjen problem zvani Kandil. 

-Naš cilj je da formiramo sigurnosnu liniju kojom ćemo umjesto u planinskim područjima duž granice, teroriste spriječiti dok su još u ravnici. Kada to uspijemo, ako Bog da, više nećemo imati problem koji se zove Kandil - kazao je Erdogan. 

Naglasio je kako je napad na službenika turskog konzulata u Erbilu potvrda da je pokretanjem operacije "Kandža" Turska napravila pravi korak. 

Kada je riječ odbrambenom raketnom sistemu S-400 koji je Turska nabavila od Rusije, Erdogan je kazao kako će Turska, nakon što montaža i obuka budu obavljeni, odbrambeni sistem S-400 u punom kapacitetu koristiti u aprilu 2020. 

-Ni po koju cijenu nećemo dozvoliti da se na brodu Turske napravi rupa niti na tvrđavi Turske pukotina - rekao je Erdogan, koji je najavio i alternativna rješenja za avion F35 poručivši SAD-u da se Turska okreće na drugu stranu tražeći rješenje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.