- Odlučni smo da škole držimo otvorenim i da učenicima damo najbolje obrazovanje. Poduzimajući sve neophodne mjere u ponedjeljak ćemo vratiti djecu u škole - rekao je Erdogan na ceremoniji u istanbulskom Kongresnom centru Halic.

Erdogan je tom prilikom čestitao početak nove školske godine svim učenicima i 1,137 miliona nastavnika, uključujući i 20.000 novoimenovanih.

Podsjetio je da je 2002. godine Turska imala pola miliona nastavnika, a da je sa 700.000 novih prevaziđen problem nedostatka nastavnog kadra potrebnog za provedbu kvalitetnog obrazovnog programa.

- Prosjek broja učenika u odjeljenjima smo smanjili na 22 i po tom prosjeku u osnovnom obrazovanju smo skoro na nivou Njemačke i SAD-a, a znatno ispred Velike Britanije, Francuske i Austrije. Također smo dostigli prosjek OECD zemalja i sa 15 učenika u osnovnim i 13 učenika u srednjim školama po jednom nastavniku. Naš obučeni ljudski kadar, koji raspolaže svim vrstama znanja i vještina potrebnih za ovo doba, vidimo kao lokomotivu ekonomije, društva i demokratije - kazao je Erdogan.

Erdogan je rekao i da je Turska zemlja koja je najviše povećala plaće nastavnicima u protekle dvije decenije u Evropi, te je dodao da Turska prednjači i po tome što nastavnici imaju najmanji broj obaveznih časova sedmično.

- Od Turske smo napravili državu koja je u velikoj mjeri uklonila infrastrukturne nedostatke u oblasti obrazovanja, kao u svakom drugom području - istakao je Erdogan.