open-navfaktor-logo
search
Jasne poruke
Erdogan: Turska je snažna država i od nas se mnogo očekuje, Turska je ključ mira
Erdogan je odgovarao na pitanja novinara u avionu tokom povratka iz Berlina, gdje je jučer održana međunarodna konferencija o Libiji
20.01.2020. u 18:06
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je zahvaljuljući naporima njegove zemlje došlo do ravnoteže procesa i da je formirano tlo za prekid vatre u Libiji, javlja Anadol Agency (AA). 

Erdogan je odgovarao na pitanja novinara u avionu tokom povratka iz Berlina, gdje je jučer održana međunarodna konferencija o Libiji. 

-Ključna stvar ovdje je da Haftar okonča sa svojim agresivnim stavom. Naročito su pristalice Haftara koje su od aprila prekršile sve sporazume i napadale legitimnu vladu. Jasno sam to rekao i na sastancima- rekao je Erdogan.

Naglasio je kako je činjenica da su "koraci koje je Turska poduzela na tom planu doveli do ravnoteže procesa i formirano je tlo za prekid vatre".

-Prisustvo Turske u Libiji povećalo je nadu za mir. Mi vidimo kakve se igre igraju u Libiji pod maskom borbe protiv terorizma. Naspram toga, mi ćemo nastaviti pružati podršku legitimnoj vladi- poručio je Erdogan.

Podvukao je da ako se u Libiji bude poštovalo primirje, na koje je uputio poziv zajedno s ruskim predsjednikom Putinom, time će biti otvoren put za politički proces.

-Turska je snažna država i od nas se mnogo očekuje, Turska je ključ mira- zaključio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.