Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da ta zemlja ne može primiti novi val migranata iz Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je na prijemu američkog ministra trgovine Wilbura Rossa u Ankari istakao kako je Turska već zbrinula milione sirijskih izbjeglica i tako zaštitila cijelu Evropu, ali je upozorio da više nije moguće očekivati da Turska to učini i u slučaju novog migrantskog vala koji prijeti zbog napada u sirijskom Idlibu.

On je komentirao i tursko-američki dogovor o uspostavi sigurne zone na sjeveru Sirije. Kazao je da je njegov prijedlog svojevremeno odbio bivši američki predsjednik Barack Obama, ali da je aktuelni američki predsjednik Donald Trump pozitivno odgovorio.

Naglasivši da Turska insistira da se regija istočno od Eufrata i do iračke granice očisti od terorističke prijetnje YPG/PKK, Erdogan je kazao da je neprihvatljivo što SAD šalje hiljade šlepera pomoći u tu regiju i oružje koje u konačnici postaje prijetnja Turskoj.

-Od SAD-a očekujemo da bude uz nas u borbi protiv terorizma i u nastojanju da uspostavimo sigurnu zonu za migrante- kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da je s američkim kolegom Trumpom razgovarao o unapređenju bilateralne ekonomske saradnje i o uspostavi slobodne trgovine između dvije zemlje.

Dodao je da će resorni ministri Turske i SAD-a uskoro početi raditi na tom planu.

-Želimo da više američkih kompanija investira u Turskoj. Spremni smo im osigurati svu potrebnu podršk- poručio je Erdogan.