Erdogan je otputovao u Madrid na predstojeći Samit lidera NATO-a, a neposredno prije leta iz Ankare obratio se novinarima na aerodromu Esenboga, i poručio da članstvo u NATO-u dolazi s preuzimanjem obaveza i odgovornosti.

- Ukoliko će Švedska i Finska postati članice NATO-a, moraju uvažiti sigurnosne zabrinutosti Turske koja je 70 godina članica tog saveza - naglasio je Erdogan.

Švedska i Finska su prošlog mjeseca formalno podnijele zajednički zahtjev za prijem u NATO, a takva odluka je pospješena aktuelnim ratom Rusije i Ukrajine.

Međutim, Turska je iznijela niz primjedbi na kandidaturu te dvije skandinavske države za članstvo u NATO-u, kritizirajući ih zbog toleriranja, pa čak i podrške terorističkim organizacijama.

Tkaođer Erdogan je jutros telefonski razgovarao sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Joeom Bidenom o bilateralnim i regionalnim temama.

Iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske saopćeno je da su Erdogan i Biden razgovarali o odnosima između Turske i SAD-a, kao i o nizu regionalnih tema.

Dvojica lidera su također razgovarali i o Samitu lidera NATO-a u Madridu.