- U roku od 2-3 sedmice ćemo obuzdati brzinu širenja virusa te ćemo uz najmanju moguću štetu okončati cijeli proces - rekao je Erdogan.

Naglasio je kako nakon globalne pandemije koronavirusa ništa više u svijetu neće biti isto.

- Svijet se kreće prema periodu u kojem nakon ove epidemije ništa više neće biti isto i u kojem će se izgraditi potpuno novi globalni, politički, ekonomski i socijalni sistem - kazao je Erdogan.

Dodao je kako su mnoge zemlje nakon izbijanja korona virusa zatražile pomoć od Turske u cilju suzbijanja zaraze.

- Ukupno 69 zemalja je tražilo pomoć od nas i mi smo poslali pomoć u njih 17 u okviru naših mogućnosti. Ulažemo ogromne napore da naše prijatelje u ovim teškim danima ne ostavimo same - rekao je predsjednik Turske.

Napomenuo je da je njegova zemlja donijela brojne mjere kako bi pružila snažnu ekonomsku podršku građanima, privrednicima i kompanijama pogođenim posljedicama korona virusa. Dodao je i kako Turska posjeduje veoma kvalitetan zdravstveni sistem koji može adekvatno odgovoriti svim izazovima.

- Naša zemlja ima ogromnu vojsku ljekara i medicinara. U okviru našeg Ministarstva zdravlja, univerziteta i privatnog sektora imamo 165 hiljada ljekara, 205 hiljada medicinskih tehničara, 490 hiljada drugog zdravstvenog osoblja i 360 hiljada pomoćnog osoblja - dodao je Erdogan, napominjući da će u okviru borbe protiv COVID-19 biti zaposleno još 32 hiljade zdravstvenih radnika.

Poručio da je njegova zemlja spremna za svaki mogući scenario. U Turskoj su do sada korona virusom zaražene 1.872 osobe, a od posljedica zaraze umrlo je 44 oboljelih.