open-navfaktor-logo
search
Globalna pandemija
Erdogan: Turska ubrzano otvara nove bolnice, istovremeno jačajući postojeće
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da je njegova zemlja na vrijeme donijela potrebne mjere u borbi protiv globalne pandemije koronavirusa.
30.03.2020. u 21:18
get url
text

- Turska je preduzela mjere protiv COVID-19 prije mnogih zemalja, odlučni smo i u narednim koracima protiv širenja koronavirusa - rekao je Erdogan u obraćanju naciji.

Istakao je kako je veoma važno u jeku epidemije COVID-19 da zdravstveni sistem dobro funkcioniše.

- U vrijeme epidemije najvažnije je održati stabilnost zdravstvenog sistema. Turska ubrzano otvara nove bolnice, istovremeno jačajući postojeće usred epidemije COVID-19 - kazao je Erdogan, istakavši da njegova zemlja nema nikakvih problema ni kada su životne namirnice u pitanju.

- Nemamo problema ni s hranom. Budući da naša država sama proizvodi sve osnovne namirnice, naše zalihe hrane i lanci opskrbe su na nivou koji zadovoljava naše potrebe - rekao je predsjednik Turske.

Dodao je kako je veoma važno da svi daju svoj doprinos ovoj borbi, te je i zvanično pokrenuo Nacionalnu kampanju solidarnosti za pomoć u borbi protiv koronavirusa, napominjući kako u tu svrhu donira sedam svojih mjesečnih plata.

Istakao je da je ta država do sada poduzela brojne mjere kako bi pomogla građanima koji su najteže pogođeni epidemijom.

- U okviru toga za dva miliona domaćinstava iz programa socijalne pomoći bit će podijeljeno po hiljadu lira pomoći - kazao je turski predsjednik, dodajući da će zdravstveni radnici, koji ulažu ogromne napore u borbi protiv koronavirusa, biti posebno nagrađeni sa dodatnim stimulacijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.