O izbjeglicama

Erdogan u Budimpešti: Odnos EU-a prema Turskoj daleko je od konstruktivnog

Objavljeno: 07.11.2019. u 18:07

Erdogan je izjavio kako u Turskoj živi četiri miliona sirijskih izbjeglica te da im ta zemlja nastoji omogućiti povratak u domovinu

Erdogan danas boravio u Budimpešti

FOTO: Anadolija

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Budimpešti kako je odnos Evropske unije (EU) prema njegovoj zemlji daleko od konstruktivnog.

- U posljednje vrijeme odnos EU-a prema našoj zemlji je daleko od konstruktivnog. Odnosi EU-a i Turske ne bi smjeli biti talac bilateralnih pitanja i međusobnih nesuglasica nekoliko članica zemalja EU-a - rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za medije s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. 

Erdogan je izjavio kako u Turskoj živi četiri miliona sirijskih izbjeglica te da im nastoje omogućiti povratak u domovinu.

- U našoj zemlji živi četiri miliona izbjeglica, od toga će značajan broj vjerovatno emigrirati, posebno u Evropu. Ono što želimo poduzeti sa sigurnom zonom na sjeveru Sirije jeste da izbjeglicama u našoj zemlji omogućimo povratak u svoje domove, u svoju zemlju - rekao je turski predsjednik.

Dodao je da će Turska i dalje biti domaćin sirijskom narodu, bez obzira dobila za to podršku ili ne. U protivnome, oni će preći u Evropu.

Istakao je da će Turska morati otvoriti vrata ukoliko se ne bude mogla nositi s tim pitanjem. 

Premijer Mađarske Viktor Orban je izjavio kako je nemoguće zaustaviti izbjeglički val u Evropu bez Turske. 

Istakao je da Tursku treba podržati u naporima da vrati izbjeglica u njihovu domovinu.

Erdogan je danas zajedno s Orbanom predsjedavao četvrtom redovnom zasjedanju Vijeća za stratešku saradnju Turske i Mađarske.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije