open-navfaktor-logo
search
Turska
Erdogan: U ekonomiji počinjemo novu mobilizaciju investicija, proizvodnje, izvoza i zapošljavanja
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako ta zemlja u ekonomiji počinje novu mobilizaciju investicija, proizvodnje, izvoza i zapošljavanja.
25.11.2020. u 12:45
get url
text

- Nakon parlamentarnih rasprava o budžetu, u tom pravcu ćemo provoditi opsežne reforme - kazao je Erdogan u obraćanju klubu parlamentarnih zastupnika vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Komentirajući aktuelnu situaciju vezanu za pandemiju COVID-19, Erdogan je pozvao građane na strpljenje i poštivanje mjera koje uključuju nošenje maske, držanje socijalne distance i intenzivnije higijenske navike.

- Svjesni smo posljedica restriktivnih mjera, ali ako se pogoršanje epidemiološke slike na zaustavi neminovne će biti i dodatne mjere. Što budemo bolje poštivali mjere prevencije, to će nam manje potrebne biti restriktivne mjere - kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da Turska pomno prati projekte razvoja anticovid vakcina u Kini, Rusiji, SAD-u i Evropi i da je nekim od njih već poslala prednarudžbe.

- Nadamo se da bi prve vakcine mogle biti primijenjene već krajem narednog mjeseca. Još važnije je to da smo daleko odmakli i u razvoju domaće vakcine protiv koronavirusa. Planiramo da najkasnije do aprila i našu domaću anticovid vakcinu dovedemo u fazu upotrebe - kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je pozvao sve međunarodne aktere da projekte razvoja anticovid vakcina ne sabotiraju političkim i komercijalnim apetitima, već da vakcine budu zajedničko dobro cijelog čovječanstva.

- Tursku domaću vakcinu ćemo cijelom čovječanstvu ponuditi na korištenje po najpovoljnijim uvjetima. Uvjereni smo da niti jedna zemlja ne može biti sigurna sve dok pandemija ne bude poražena u cijelom svijetu - poručio je Erdogan.

Erdogan je dalje kazao da su katastrofalne posljedice pandemije COVID-19 još jednom pokazale svu neefikasnost globalnog sistema koji više ne donosi rješenja, već i sam proizvodi probleme.

Dodao je da je sada još jasnija njegova poruka koju je u više navrata izgovorio i sa govornice u sjedištu Ujedinjenih nacija i u kojoj je poručivao da je svijet veći od “petorke“, aludirajući na stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

- Na isti način sve je jasnija važnost naše borbe za pravedna rješenja kriza u Siriji, Libiji, Istočnom Mediteranu, Nagorno-Karabahu, Iraku, Palestini i drugim regijama - kazao je Erdogan.

On je kazao da Turska nema aspiracije ni na čiji teritorij ili tuđa unutrašnja pitanja, već da radi na zadovoljenju vlastitih nacionalnih interesa i izgradnji mira i prosperiteta u regiji.

Erdogan je kazao da je uz podršku Turske okončana armenska okupacija azerbejdžanskog teritorija Karabaha i da su prvi put porasle nade u trajno rješenje krize u toj regiji.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.