open-navfaktor-logo
search
Radna posjeta
Erdogan u New Yorku: Odlučni smo u razotkrivanju pravog lica terorističke organizacije FETO
Erdogan boravi u radnoj posjeti u New Yorku radi učešća na redovnoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a sinoć i rano jutros je prisustvovao skupovima koje su organizirali lideri muslimanskih i turskih organizacija i fondacija
23.09.2019. u 09:11
get url
text

Lideri muslimanske zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pozdravili su aktivnu ulogu koju u muslimanskom svijetu ima predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan boravi u radnoj posjeti u New Yorku radi učešća na redovnoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a rano jutros se sastao s čelnicima Nacionalnog vijeća tursko-američke zajednice (TASC) i Američkog vijeća muslimanskih organizacija (USCMO). Erdogan je prisustvovao i skupu kojeg je u New Yorku organizirala fondacija TURKEN.

-Potrebno nam je centralizirano liderstvo u muslimanskom svijetu. Imam osjećaj da to liderstvo dolazi upravo iz Turske. Volimo vas mi u New Yorku - kazao je Siraj Wahhaj, afro-američki imam bruklinske džamije Al-Taqwa.

Erdogana je biranim riječima pozdravio i generalni sekretar USCMO-a Osama Jamal.

-Dajete nam osjećaj ponosa, čast nam je upoznati vas, predsjedniče, lideru i divna osobo, koju krasi suosjećanje, ljubav i briga za muslimanski svijet - kazao je Jamal.

Jamal je također kazao kako svijet svjedoči o turskoj brizi za milione muslimana u regiji i kako je Erdogan podigao visoke standarde koje mnogi lideri u islamskom svijetu ne mogu postići.

Prisutnim se obratio i turski predsjednik Erdogan i obećao da će Turska i dalje biti uz muslimane u svijetu.

-Vidim da je muslimanska zajednica u Americi sve bolje organizirana i da pokušavate koordinirano djelovati. Mi smo muslimanski ummet koji čini populacija od 1,7 miliona. Razlike među nama ne bi smjele zasjeniti naše bratstvo i saradnju - poručio je Erdogan.

Na skupu u čijoj organizaciji je učestvovala i Direkcija za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) turski predsjednik Erdogan je naglasio i važnost razotkrivanja pravog liza terorističke organizacije FETO koja je prije tri godine izvela krvavi pokušaj vojnog udara u Turskoj.

Ističući kako je FETO zlostavljao turski narod protekle četiri decenije, Erdogan je kazao da je ta teroristička organizacija zloupotrijebila obrazovni sistem i kriminalnim putem razvila mrežu u više od 150 država širom svijeta.

-Glavna karakteristika FETO-a je to što ne poznaje nikakve svete vrijednosti, a riječ je o organizaciji koja zlostavlja, laže, vara i hipokritična je - kazao je Erdogan.

Erdogan je također kazao da će Turska uz pomoć muslimanske zajednice skinuti maske i razotkriti pravo lice te terorističke organizacije.

-Nećemo prestati da ih gonimo sve dok i posljednji pučist ne bude izveden pred lice pravde - kazao je Erdogan i dodao kako Turska čini sve potrebno kako bi vođa FETO-a bio izručen iz SAD-a.

Erdogan je u obraćanju liderima muslimanske zajednice u Americi kazao da će se Turska i dalje zalagati za pravdu u palestinskom pitanju, kao i učiniti sve da se rasvijeli smrt egipatskog predsjednika Mohameda Morsija i prošlogodišnje ubistvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Poručio je i da će se Turska odlučno nastaviti boriti protiv svih terorističkih organizacija, uključujući ISIS Al Kaidu, Al Shabaab, Boko Haram i FETO.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.