open-navfaktor-logo
search
Saradnja je ključna
Erdogan: Uz pandemiju koronavirusa, svijet se suočava i s globalnom socio-ekonomskom krizom
Turska traži načine kako da zaštiti trgovinske odnose od posljedica koje ostavlja pandemija koronavirusa, a saradnja je ključna, saopćio je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u petak.
10.04.2020. u 13:02
get url
text

- Mjere protiv COVID-19 mogle bi značajno pogoditi trgovinu. Iz tog razloga radimo na praktičnim rješenjima za tarife i granične kontrole koje će omogućiti da zdravlje bude prioritet, ali će i ublažiti štetu trgovini - rekao je Erdogan na samitu Vijeća turkijskih zemalja na kojem je učestvovao putem videolinka.

Dodao je kako je Turska u ratu s nevidljivim neprijateljem i da će samit Vijeća turkijskih zemalja pomoći u borbi protiv COVID-19.

- Suočeni smo s globalnom socio-ekonomskom krizom i pandemijom ujedno - rekao je Erdogan.

Dodao je kako rade na omogućavanju transporta dodatnih 3.500 tona robe putem željezničke linije Baku-Tbilisi-Kars. Erdogan je podsjetio kako je u cilju sprečavanja širenja zaraze uveden niz ograničenja na prijevozu putnika.

- Ali, sve dok je to dozvoljavala suprotna strana, nikada nismo odugovlačili s isporukama robe. U tim okvirima od svih prijatelja očekujemo da pokažu potrebnu fleksibilnost. I komunikacijski sektor prolazi kroz važan ispit - rekao je Erdogan.

Dodao je kako je epidemija pokazala i da je neophodno da ovaj sektor u kriznim vremenima radi bez prekida.

- Vjerujem da naše Vijeće može imati i ulogu kada je riječ o razvoju cyber sigurnosti i njenoj implementaciji. U cilju razgovora o svim ovim pitanjima predlažem da ministri transporta i trgovine razgovaraju putem videokonferencije - rekao je Erdogan.

Dodao je i kako su od početka epidemije omogućili povratak za 25.000 građana iz 64 zemlje.

- Uz Božiju pomoć, dobit ćemo rat protiv koronavirusa. Nakon toga ćemo biti suočeni s činjenicom postojanja jednog novog svijeta. Zbog toga, dok s jedne strane vodimo borbu, s druge bismo trebali vršiti pripreme za period nakon epidemije. Hitno bismo trebali jedinstveno pristupiti situaciji, saradnji u sektorima zdravstva, trgovine, ekonomije, psihologiji mase i poduzeti neophodne korake - rekao je Erdogan.

Predložio je i formiranje koordiniranog mehanizma saradnje među nacioninalnim kriznim štabovima, a u cilju kreiranja strategija za period nakoon epidemije, razmjenu iskustava i informacija te iznalaženja rješenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.