open-navfaktor-logo
search
Turska
Erdogan zapadnim zemljama: Pričate o masakrima, pogledajte Arakan, sjetite se Bosne
Turski predsjednik je kazao i da ako teroristi polože oružje, uklone postavljene mine te se povuku s područja po dubini od 35 kilometara od turske granice, time odmah prestaje provođenje operacije "Izvor mira"
16.10.2019. u 12:45
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako one zemlje koje su razvile ISIS kao projekat, podržavale ga i de facto usmjeravale, danas sebe predstavljaju najvećim ISIS-ovim neprijateljima, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas govorio na redovnom sastanku zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u turskom parlamentu u Ankari, a tom prilikom osvrnuo se na aktuelna dešavanja. U fokusu njegovog obraćanja bila je operacija "Izvor mira" na sjeveru Sirije, čiji je cilj da se eliminacijom terorističkih elemenata osigura turska granica te spriječi uspostava terorističkog koridora.

Naglasio je kako Turska korak po korak napreduje u operacije "Izvor mira", te kako je turska vojska za osam dana operacije od terorista oćistila prostor od 1.220 kvadratnih kilometara.

Dotaknuvši se tvrdnji iz pojedinih zemalja da turska vojska vrši napade na civile na sjeveru Sirije, Erdogan je rekao: "Turska nikada u svojoj historiji nije izvršila masakr nad civilima, niti bi to ikad učinila."

Istakao je kako je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona podsjetio na francuske masakre civila u Ruandi i Alžiru, te poručio kako Turska takve stvari nikad nije radila.

-Hoćete li da vidite masakre civila, pogledajte Arakan, pogledajte Bosnu, stanite pred ogledalo - poručio je Erdogan zapadnim zemljama. 

Dotaknuvši se i borbe protiv terorističke organizacije ISIS nastavio je:

"Zemlje koje su ISIS razvile kao projekat, finansijski ga podržale i de facto usmjeravale, danas nam se predstavljaju kao najveći neprijatelji ISIS-a. Međutim, mi vrlo dobro znamo ko u svemu ovome ima kakvu ulogu."

Kritikovao je Arapsku ligu zbog navoda koje je uputila u vezi s operacijom koju Turska s ciljem neutralizacije terorističke prijetnje provodi na sjeveroistoku Sirije.

-Arapska ligo, koliko ste vi primili izbjeglica iz Sirije? Vi ste Siriju izbacili iz organizacije i sada pokušavate provesti neki projekt vraćanja Sirije kako biste napakostili Turskoj - poručio je Erdogan.

Podvukao je kako je Turska, u kontekstu operacije "Izvor mira, uradila ono što je morala, te kako predati se, nikada nije bila opcija za njegovu zemlju i njegov narod.

-Predati se, nikada nije bila opcija za Tursku i turski narod. Mi smo učinili ono što smo morali. Zajedno s našim narodom podigli smo zastavu borbe. Narodu koji je svoju državu formirao pod parolom 'ili nezavisnost ili smrt', ništa drugo nije ni pristajalo - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao i da ako teroristi polože oružje, uklone postavljene mine te se povuku s područja po dubini od 35 kilometara od turske granice, time odmah prestaje provođenje operacije "Izvor mira".

-Ne borimo se mi protiv niti jednog naroda u Siriji. Mi se uz sirijski narod borimo protiv nasilnika - rekao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.