open-navfaktor-logo
search
Agresija na Azerbejdžan
Erdoganova poruku povodom 29. godišnjice masakra u Hodžaliju: Svih ovih godina nismo i nećemo zaboraviti bol
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uputio je u petak poruku povodom 29. godišnjice masakra u Hodžaliju, koji su izvršile armenske oružane snage tokom agresije na Azerbejdžan.
26.02.2021. u 10:30
get url
text

Erdogan se na zvaničnom Twitter profilu prisjetio 613 azerbejdžanskih žrtava, ubijenih na današnji dan 1992. godine.

- Na 29. godišnjicu masakra u Hodžaliju, s rahmetom se sjećamo naše azerbejdžanske braće, koji su nemilosrdno ubijeni, a među kojima su žene, djeca, stariji ljudi. Svih ovih godina nismo i nećemo zaboraviti bol i uvijek ćemo iznova osjetiti tugu. Izražavam saučešće prijateljskom i bratskom narodu Azerbejdžana - poručio je Erdogan, te dodao:

- Mi smo jedan narod, dvije države. Turska će nastaviti podržavati Azerbejdžan u borbi za pravdu.

Hodžali je kasaba koju su armenske snage okupirale krajem 1991. godine. Riječ je o mjestu koje se prostire na 936 kvadratnih kilometara i u kojem je živjelo 2.605 porodica, odnosno oko 7.000 osoba. Armenska vojska je prethodno zauzela Hankendi, glavni grad Gorskog Karabaha, a potom su metom njihovih napada postala azerbejdžanska sela, od kojih je Hodžali bio najveće. U Hodžaliju se nalazi jedini aerodrom u regiji i bio je važan kanal prometa humanitarne pomoći Azerima u toj regiji.

Krajem januara 1992. godine, armenska vojska je u potpunosti opkolila Hodžali, a 25. februara je počela žestoka oružana operacija okupacije mjesta.

Prema zvaničnim podacima, u masakru u Hodžaliju ubijeno je 613 civila, među kojima 106 žena i 83 djece. Teško je ranjeno 487 osoba. Armenske snage su zarobile 1.275 osoba, od kojih se 150 još uvijek vodi kao nestali.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.