open-navfaktor-logo
search
Iskusni stručnjak
Ergin Ataman novi selektor košarkaške reprezentacije Turske
Iskusni košarkaški stručnjak Ergin Ataman imenovan je za novog selektora košarkaške reprezentacije Turske, koju je s klupe vodio i od 2014. do 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).
16.04.2022. u 18:20
get url
text

Ergin je trenutno i trener košarkaškog kluba Anadolu Efes, a predsjednik Košarkaškog saveza Turske Hidayet Turkoglu izjavio je da ta zemlja spada u red najboljih u svijetu kada je riječ o reprezentativnoj i klupskoj košarci i da žele dodatno popularizirati taj sport u društvu.

Ataman je imenovan na upražnjeno selektorsko mjesto nakon odlaska Orhana Enea, a Turska već u junu igra važne utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a u septembru nastupa i na Evropskom prvenstvu.

- U ovom važnom procesu, odlučili smo da radimo sa novim selektorom koji će nas dovesti do cilja. Pozvali smo gospodina Atamana da bude na čelu naše reprezentacije, koju je ranije trenirao. Želim da kažem da vjerujemo njemu i našem timu i dajemo im punu podršku. Neka naš dogovor bude od koristi za tursku košarku - rekao je Turkoglu.

Ataman je potpisao sporazum kojim na klupi turske reprezentacije ostaje do augusta 2024. godine, a zvaničnom predstavljanju je kazao da Turska želi osvojiti titulu evropskog košarkaškom šampiona.

- Pozicija selektora je veoma časna i ponosna misija. I igrači u reprezentaciji dijele isto uzbuđenje. Želimo s entuzijazmom odvesti naš nacionalni tim na mjesto koje zaslužuje, do medalje na evropskim i svjetskim prvenstvima, kao i na Olimpijskim igrama - poručio je Ataman.

Ataman će i dalje ostati na poziciji i trenera Anadolu Efesa. Ističući kako od nadležnih košarkaških institucija očekuje da riješe problem podudaranja termina reprezentativnih okupljanja i mečeva Eurolige, Ataman je poručio da turska reprezentacija nikada neće na teren izaći bez selektora.

Njegovi pomoćnici na klupi turske reprezentacije će biti Hakan Demir i Ender Aslan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.