Između ostalog, odgovorio je i na pitanje šta ukoliko se jednog dana građani BiH probude, a na entitetskoj liniji budu vojnici Republike Srpske?

- To se neće desiti. Rekao sam to jednom i ponovit ću: neće biti rata u BiH. Ovo nije 1991. godina - naglasio je Escobar.

Na opasku novinara da nije riječ o ratu, već o vojsci Republike Srpske, Escobar naglašava da nje nema i da nikoga ne zanima ta vrsta eskalacije.

- Prije svega, nema vojske Republike Srpske. Drugo, imamo mandat za očuvanje mira od Vijeća sigurnosti UN-a. Nikoga ne zanima ta vrsta eskalacije. Ni Srbiju, ni Hrvatsku, ni Rusiju, nikoga. Ono što trebamo uraditi, ako gledamo oružane snage, jest kako kreirati sposobne oružane snage da ispune potrebe svih. Uz to bi, uz sve razlike, između svih nivoa vlasti trebalo osigurati da država funkcioniše - zaključio je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan.

Escobar je govorio i o potezima predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Upitan o tome šta misli o potezima predsjednika Milanovića, za kojeg će neki reći da se on sprda sa genocidom, Escobar odgovara da će hrvatske institucije raditi na dobrosusjedskim odnosima.

- Nisam se nikad s njim susreo. Imamo veoma dobro partnerstvo sa Hrvatskom. To je partnerstvo sa institucijama, narodom, ne sa pojedincima. Moji razgovori s Hrvatskom su veoma dobri i dobijam od njih opredjeljenje da će raditi na dobrosusjedskim odnosima - odgovara on.