open-navfaktor-logo
search
Usporena isporuka
EU zahtijeva transparentnost od proizvođača vakcina
Evropska unija (EU) će primorati kompanije za vakcine da poštuju njihove sporazume o isporuci, rekao je u nedjelju predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.
24.01.2021. u 16:10
get url
text

- Namjeravamo primorati farmaceutske kompanije da poštuju ugovore koje su potpisale, koristeći pravna sredstva koja su nam na raspolaganju - rekao je Michel.

- Vidjet ćemo trebamo li zasukati rukave i boriti se iz razloga koji objašnjavaju kašnjenja - rekao je istaknuvši kako blok želi "transparentan dijalog" od proizvođača vakcina.

Pfizer/BioNTech najavio je prošle sedmice da će privremeno usporiti isporuke vakcina u Evropu. Kompanija je objasnila odgađanje zbog raspodjele kapaciteta kako bi poboljšali dugoročnu proizvodnju.

U petak je AstraZeneca, također, obećala isporučiti manje količine od onih koje su prvobitno dogovorene.

EU s 450 miliona stanovnika sklopila je sporazume sa šest proizvođača vakcina - Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson&Johnson i Sanofi/GlaxoSmithKline - o kupovini oko 2,3 milijarde doza vakcina.

U novoj strategiji objavljenoj u utorak, Evropska komisija predložila je državama članicama EU da ubrzaju kampanje vakcinacije kako bi do ljeta imunizirale najmanje 70 posto odrasle populacije.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.