open-navfaktor-logo
search
Pod lupom
Evidentiran niz manjkavosti kada je u pitanju finansiranja političkih stanaka
Analiza je pokazala da su političke stranke najviše novca u kampanji trošile na kategoriju "Ostali troškovi propagande"
17.10.2019. u 13:20
get url
text

Niz je evidentiranih i u praksi potvrđenih manjkavosti pravnog okvira u sadržajnom i tehničkom smislu kada je u pitanju finansiranje političkih stanaka u Bosni i Hercegovini, potvrdila je analiza Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom".

Analiza, napisana na stotinjak stranica, donosi brojne podatke o načinima finansiranja političkih stanaka, donatorima i utrošku sredstava, a napravljen je vizualni prikaz tih podataka.

Direktor projekta Koalicije "Pod lupom" Dario Jovanović iznio je podatak da čak trećina stranaka nije podnijela postizborne finansijske izvještaje o kampanji za prošlogodišnje Opće izbore, a troškovi kampanje iznosili su 9,6 miliona KM.

- Čak 70 posto prihoda političkih stranaka dolazi iz budžeta različitih nivoa vlasti što znači da građani u najvećoj mjeri finansiraju političke stranke - dodao je Jovanović.

Analiza je pokazala da su političke stranke najviše novca u kampanji trošile na kategoriju "Ostali troškovi propagande" - 26 posto ukupnih troškova svih političkih stranaka čine ovi troškovi što čini 2,5 miliona KM.

Devetnaest parlamentarnih političkih stranaka na državnom i entitetskom nivou, koje su dio posebnog uzorka za analizu ostvarile su prihod od 13,8 miliona KM, dok su njihovi rashodi 17,6 miliona KM i viši su za 3,8 miliona KM od evidentiranih prihoda.

Jovanović dodaje da na ovih 19 političkih stanaka otpada ukupno 88 posto ostvarenih prihoda 69 političkih stranaka koliko ih je učestvovalo na Općim izborima 2018. godine.

- Upravo one stranke koje raspolažu s najvećim količinama novca su i one koje osvajaju najviše glasova i mandata na izborima za državni i entitetske parlamente. Narodski rečeno "Koliko para, toliko muzike" - kazao je Jovanović.

Govoreći o zakonodavnom okviru u toj oblasti naglasio je da su zakoni i propisi zastarjeli, nedorečeni, nedovoljnog opsega, a propisuju i izrazito niske sankcije koje su stimulirajuće za moguće prekršioce i krše se u praksi bez adekvatnih posljedica.

Podsjetio je da je Grupa država za borbu protiv korupcije Vijeća Evrope (GRECO) dala devet preporuka bh. vlastima koje se odnose na unapređenje segmenta finansiranja političkih stranaka od kojih je na zadovoljavajući način implementirana samo jedna.

Koalicija "Pod lupom" dala je 12 preporuka za unapređenje oblasti finansiranja političkih stranaka među kojima je potreba revizije pravnog okvira, povećanje novčanih kazni za prekršioce zakona u toj oblasti, povećanje "izvjesnosti kažnjavanja" te sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u predizborne svrhe.

Ta koalicija predlaže i ukidanje mogućnosti priloga u gotovini i poštivanje obaveza poslovanja preko jednog transakcijskog računa u banci, a autori analize napominju da bi se implementacijom tih preporuka unaprijedio sistem finansiranja političkih stranaka u BiH.

Danas prezentirana interaktivna web aplikacija o troškovima izborne kampanje za Opće izbore 2018. godine prva je takve vrste i pruža uvid u analitičke kartice o finansijskom poslovanju 19 političkih stranaka koje su parlamentarne na državnom ili entitetskom nivou.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.