Šef regionalnog ureda WHO-a za Evropu Hans Kluge kazao je da će u Evropi biti otprilike još pola miliona mrtvih od posljedica COVID-19 do februara, piše BBC.

On tvrdi da je pogoršanje epidemiološke situacije povezano s nedovoljnom vakcinacijom ljudi.

- Moramo promijeniti taktiku, umjesto reagiranja na porast slučajeva, trebamo to primarno sprečavati - kazao je.

Tempo vakcinacije usporio se širom kontinenta u proteklim mjesecima. Dok je oko 80 posto Španaca primilo dvije doze vakcine, u Njemačkoj je udio vakcinisanih 66 posto, a u nekim istočnoevropskim zemljama znatno manji.

Primjera radi, samo 34,2 posto Rusa je vakcinisano.

Kluge također povezuje porast slučajeva s relaksacijom javnozdravstvenih mjera u Evropi.

Epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove kaže da je broj slučajeva u Evropi porastao za 55 posto u protekle četiri sedmice uprkos "dostupnosti vakcina i alata" za borbu protiv pandemije, dok je Mike Ryan, direktor WHO-a za vanredne situacije, kazao da je situacija u Evropi "upozorenje za svijet".

Lothar Wieler, šef njemačkog Robert Koch Instituta, u četvrtak je kazao da će, ako se ne poduzmu protivmjere, četvrti val u toj zemlji donijeti još patnje.

Nevakcinisano je više od tri miliona Nijemaca starijih od 60 godina, koji su ranjiva grupa.

Kluge ističe da veliki porast nije ograničen na Njemačku te da je najveći porast umrlih prošle sedmice zabilježen u Rusiji i Ukrajini.

U Rusiji je zabilježeno 8.100 smrtnih slučajeva, a u Ukrajini 3.800.

Zamjenik šefa engleskog ureda za javno zdravstvo, profesor Jonathan Van-Tam, rekao je kako previše ljudi vjeruje da je pandemija gotova.

U zemljama s najviše vakcinisanih broj zaraženih je uglavnom relativno nizak.