open-navfaktor-logo
search
Sigurnosna provjera
Evropska agencija za lijekove će u četvrtak održati vanredni sastanak o vakcini AstraZeneca
Evropska agencija za lijekove (EMA) saopćila je da su prednosti AstraZenecine vakcine protiv COVID-19 veće od rizika. 
15.03.2021. u 22:44
get url
text

EMA je danas održala sjednicu nakon što je nekoliko evropskih zemalja zbog novih izvještaja o opasnim krvnim ugrušcima nakon vakcinacije odlučilo da privremeno obustave upotrebu vakcine protiv koronavirusa (COVID-19) koju je razvila kompanija AstraZeneca.

U saopćenju objavljenom nakon sjednice navodi se da će EMA u četvrtak održati vanredni sastanak nakon što je više zemalja obustavilo upotrebu AstraZenecine vakcine zbog bojazni u vezi s zgrušavanjem krvi.

- Sigurnosni odbor EMA-e sutra (utorak) pomnije će proučiti informacije i sazvati vanrednu sjednicu u četvrtak 18. marta kako bi usvojili zaključak iz prikupljenih informacija i predložili druge mjere koje bi mogle biti nužne - navodi se u saopćenju.

Iz EMA-e su prethodno objavili da istražuju slučajeve zgrušavanja krvi kod osoba koje su primile vakcinu.

- Dok istraga traje, EMA ostaje pri stavu da su prednosti AstraZenecine vakcine u prevenciji COVID-19 koji sa sobom donosi rizik od hospitalizacije i smrtnog ishoda, veće od rizika popratnih pojava - navodi se u saopćenju.

Do sada su privremenu suspenziju upotrebe vakcina AstraZeneca, između ostalih, izdale vlasti Njemačke, Norveške, Danske, Islanda, Rumunije, Italije, Irske i Bugarske.

AstraZeneca je objavila da nema razloga za zabrinutost zbog vakcine i da je manje prijavljenih slučajeva tromboze kod onih koji su primili vakcinu nego generalno u populaciji.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je navela da dostupni podaci ne sugeriraju da je vakcina uzrokovalo ugruške i da bi ljudi trebali i dalje biti imunizirani.

Iz WHO-a su poručili kako je AstraZeneca odlična vakcina u borbi protiv koronavirusa, baš kao i ostale razvijene vakcine te vrste i da nema razloga da se ne koristi. Također su poručili da je u svijetu implementirano više od 355 miliona doza različitih anticovid vakcina i da nije potvrđen niti jedan smrtni slučaj izazvan vakcinacijom.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.