open-navfaktor-logo
search
Čvrste garancije
Evropska centralna banka priprema digitalni euro za 2026. godinu
Prema najavama, euro bi 2026. godine mogao dobiti svog digitalnog dvojnika, "stablecoin" koji se razvija u Evropskoj centralnoj banci (ECB).
23.05.2022. u 10:59
get url
text
Digitalni euro

- Digitalni euro omogućit će povećanje stabilnosti i neovisnosti monetarnog sistema Evropske unije te će povećati efikasnost sistema digitalnih plaćanja - najavio je Fabio Panetta, član izvršnog odbora ECB-a. 

Digitalni euro će otvoriti mogućnost svima da koriste zajedničku valutu za isključivo digitalna plaćanja, bilo gdje, na lak i siguran način. Za razliku od kriptovaluta, koje imaju i spekulativne karakteristike, ova bi valuta bila u direktnoj vezi s eurom, kao svojevrsnim "stablecoinom", iako je Panetta upozorio da čak i takvi koini mogu izgubiti svoje "sidro", kao što se dogodilo prošle nedjelje s TerraUSD-om.

Kako bi se takve situacije spriječile, iza digitalnog će eura stajati Evropska centralna banka. Time bi ova digitalna valuta dobila na povjerenju, bila bi dizajnirana kao sigurna i u javnom interesu. Panetta ističe i da bi u rastuće digitalizovanom okruženju digitalni euro trebao olakšati digitalna plaćanja, a na tržištu bi svima dao priliku da ostanu u igri. Tako bi i manji posrednici na finansijskim tržištima, koji do sada nisu mogli pratiti ritam inovacija velikih igrača, dobili novu priliku.

Ovaj sistem plaćanja bio je besplatan, jednostavan i pristupačan svima i svugdje, najavio je Panetta. No da bi vam to uspjelo, korisnici u njemu moraju vidjeti da im donosi korist, odnosno da ima prednosti pred sadašnjim načinima plaćanja. Isto tako, mora biti prihvaćen svugdje, idealno kod svih trgovaca eurozone, kako online tako i u fizičkim prodavnicama. To su pokazala preliminarna istraživanja, u kojima su ispitanici rekli da bi idealna digitalna valuta omogućila i P2P plaćanje (direktan prijenos novca prijateljima) jednim klikom, bez obzira na to koja se platforma ili banka koristi.

Da bi se ostvario plan o digitalizaciji eura, ECB je osnovao radnu grupu koja ima dvije godine za istraživanje šta će biti prioriteti kod izrade nove digitalne valute. Projekt bi u realizaciju potom mogao biti pušten do kraja 2023. godine. U drugoj fazi bit će testirana tehnološka rješenja te će se stvarati poslovno okruženje nužno za široko prihvaćanje digitalnog eura. To bi moglo trajati oko tri godine, pa bi digitalni euro mogao zaživjeti 2026. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.