open-navfaktor-logo
search
Slatko pismo
Evropska komisija: Putinov rođendanski poklon Berlusconiju od 20 boca votke krši sankcije EU-a
Dvadeset boca votke koje je poslao italijanskom političaru Silviju Berlusconiju kao rođendanski poklon ruski predsjednik Vladimir Putin krše evropske sankcije uvedene Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu, saopćila je Evropska komisija u četvrtak.
20.10.2022. u 13:01
get url
text

Bivši premijer Berlusconi, čija je stranka Forza Italia na putu da postane članica italijanske nove koalicione vlade, izazvao je kontroverzu u ovoj sedmici kada je izjavio da je ponovo u kontaktu s Putinom i da je razmijenio "slatko pismo" s njim.

- Za moj rođendan, on mi je poslao 20 boca votke i veoma slatko pismo - izjavio je Berlusconi, koji je prošlog mjeseca navršio 86 godina, poručio je to svojim zastupnicima u donjem domu parlamenta, sudeći po audio snimku koji je objavila novinska agencija LaPresse.

Prvi paket sankcija EU-a dogovoren u aprilu uveo je zabranu uvoza ruskih roba, uključuje i alkoholna pića među kojima je votka, navodi portparol Komisije u saopćenju, dodajući da nema izuzeća za poklone.

Na pojedinačnim državama članicama EU-a ostaje, ipak, da provedu sankcije, i nije bilo odmah jasno da li će bilo kakva akcija biti provedena u tom slučaju od italijanskih vlasti.

U reakciji na Berlusconijeve komentare o Putinu i ratu u Ukrajini, Giorgia Meloni, za koju se očekuje da će postati naredni italijanski premijer, izjavila je u srijedu da će njena nova vlada biti pro-NATO i u potpunosti dio Evrope, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.