Bivši premijer Berlusconi, čija je stranka Forza Italia na putu da postane članica italijanske nove koalicione vlade, izazvao je kontroverzu u ovoj sedmici kada je izjavio da je ponovo u kontaktu s Putinom i da je razmijenio "slatko pismo" s njim.

- Za moj rođendan, on mi je poslao 20 boca votke i veoma slatko pismo - izjavio je Berlusconi, koji je prošlog mjeseca navršio 86 godina, poručio je to svojim zastupnicima u donjem domu parlamenta, sudeći po audio snimku koji je objavila novinska agencija LaPresse.

Prvi paket sankcija EU-a dogovoren u aprilu uveo je zabranu uvoza ruskih roba, uključuje i alkoholna pića među kojima je votka, navodi portparol Komisije u saopćenju, dodajući da nema izuzeća za poklone.

Na pojedinačnim državama članicama EU-a ostaje, ipak, da provedu sankcije, i nije bilo odmah jasno da li će bilo kakva akcija biti provedena u tom slučaju od italijanskih vlasti.

U reakciji na Berlusconijeve komentare o Putinu i ratu u Ukrajini, Giorgia Meloni, za koju se očekuje da će postati naredni italijanski premijer, izjavila je u srijedu da će njena nova vlada biti pro-NATO i u potpunosti dio Evrope, prenosi Reuters.