open-navfaktor-logo
search
Samit NATO-a u Madridu
Evropski mediji Trilateralni memorandum opisali kao uspjeh Turske
Evropski mediji opširno su izvijestili o "Trilateralnom memorandumu" kojeg su na samitu NATO-a potpisale Turska, Finska i Švedska, nazvavši ga uspjehom Turske koja je dobila šta je htjela.
29.06.2022. u 15:23
get url
text

Švedska državna televizija SVT vijest je dala pod naslovom "Podrška Turske NATO članstvu Švedske i Finske".

Iskusni politički analitičar Mats Knutson kazao je kako je spremnost Švedske da izvozi municiju u Tursku, jasan uspjeh turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegove vlade.

List "Aftonbladet" javio je kako su se Švedska i Turska dogovorile oko NATO-a.

U vijesti su istaknuti i dijelovi sporazuma koji se odnose na to da se neće pružati podrška terorističkim organizacijama PKK, PYD, YPG i FETO.

Objavljen je i citat švedske ministrice vanjskih poslova Ann Linde.

- Ne smijemo biti utočište za teroriste. Ako niste terorista, nemate razloga za brigu - rekla je Linde.

Španija

O memorandumu su izvijestili i španski mediji koji su javili kako je zahvaljujući potpisu Turske dobila šta je htjela.

"El Pais" je napisao kako je "Turska u Madridu ukinula veto na članstva Finske i Švedske".

"Nakon višesedmičnih pregovora Turska je uvjerena na intenzivnim pregovorima u Madridu održanim uz posredstvo generalnog sekretara NATO-a".

"Turska ukida veto Finskoj i Švedskoj", napisali su "El Mundo" i "ABC" navodeći kako je historijska odluka donesena nakon sastanka koji je trajao duže od dva sata.

Grčka

List "Kathimerini" dao je vijest pod naslovom "Plan u pozadini u Madridu i sastanak s Bidenom", dodajući kako je potpisani sporazum u potpunosti zadovoljio tursku stranu.

Ukazano je i na sastanak Erdogana s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

"Pretpostavlja se da će ovaj sastanak na kojem će se razgovarati o F-16 koje Ankara želi kupiti od SAD-a, imati utjecaja i na stav turskog predsjednika prema tursko-grčkim odnosima".

List "Ta Nea" vijest je dao uz naslov "Prvi Erdoganov dogovor u NATO-u" te je navedeno kako Atina podržava zeleno svjetlo Turske za članstvo Finske i Švedske u NATO-u.

Francuska

"Le Figaro" je objavio vijest uz naslov "Turska Finskoj i Švedskoj otvara vrata NATO-a".

Istaknuto je kako su Turska, Švedska i Finska potpisale memorandum prije sastanaka Erdogana s Bidenom i predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom.

"Le Monde" je podsjetio kako je Turska dvije zemlje optuživala da pružaju utočište simpatizerima terorističkih organizacija PKK i FETO , zbog čega im je sprečavala ulazak u NATO.

U vijesti je korak Ankare ka pristupanju dviju zemalja savezu okarakterisan kao "zeleno svjetlo".

"La Provence" je napisao kako je Turska članstvo Finske i Švedske u NATO-u podržala nakon što je dobila saradnju tih zemalja u borbi protiv PKK-a.

Radio Europe 1 je memorandum opisao kao historijski te dodao kako nijedna zemlja nije u tako kratkom vremenu ušla u NATO.

Velika Britanija

List "Daily Telegraph" je napisao kako je "članstvu Finske i Švedske u NATO-u upaljeno zeleno svjetlo nakon što su uvjerile Tursku".

"Historijski trenutak za vojni savez", napisano je u vijesti u kojoj je rečeno da je potpisan sporazum.

- Izvori su rekli kako je turski lider od pregovora u Madridu dobio šta je htio. Finska i Švedska su, da bi Turska ukinula veto, pristale na pooštravanje zakona o borbi protiv terorizma i pokretanu pregovora s Ankarom o izručenjima (optuženih za terorizam) - napisano je u vijesti.

"The Guardian" je javio kako su Turska, Finska i Švedska postigle dogovor u posljednjoj minuti.

"U tekstu sporazuma kojeg su potpisali lideri piše da će Finska i Švedska nastaviti potpunu podršku Turske kada je u pitanju nacionalna sigurnost. Sjeverne zemlje su potvrdile da je PKK zabranjena organizacija te da neće pružati podršku PYD-u i YPG-u".

List "The Economist" javio je kako je "Turska ukinula prepreku u dopuštanju za članstvo Finske i Švedske u NATO-u".

- Recep Tayyip Erdogan kući se vraća s pobjedom - napisano je u vijesti.

Njemačka

List "Frankfurter Allgemeine" vijest je objavio pod naslovom "Erdogan je dobio šta je htio" te je navedeno kako je Turska pristala da Švedska i Finska uđu u NATO, ali da je Erdogan tražio nešto zauzvrat.

Objavljen je i tekst memoranduma sa svim uvjetima.

"Suddeutsche Zeitung" vijest je dao pod naslovom "Turska podržava širenje NATO-a", a "Spiegel" je na internet stranici napisao kako je Turska otvorila put članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

"Švedskoj i Finskoj otvoren put ka članstvu u NATO-u", naslov je vijesti koju je objavio "Bild".

Holandija

List "Telegraaf" javio je kako je Turska odustala od protivljenja članstvu Švedske i Finske u NATO-u te da je memorandum potpisan nakon razgovora Erdogana s liderima Finske i Švedske.

VEZANI TEKST - Pristupanje Finske i Švedske u NATO: Turska dobila sve što je tražila

- Turska je prihvatila članstvo Finske i Švedske u NATO - napisao je javni emiter NOS koji je naveo da je Turska dobila šta je tražila.

U vijesti se podsjeća da su Švedska i Finska podnijele zahtjev za članstvo nakon ruskih napada na Ukrajinu, a da je Turska bila jedina zemlja koja se tome protivila.

Italija

"La Repubblica" je objavila vijest pod naslovom "Erdogan ukida veto: Finska i Švedska u NATO-u". Navedeno je kako Turska ukidanjem veta ovim dvjema zemljama otvara vrata NATO-a.

"Corriere della Sera" je napisala kako "Erdogan povlači veto u NATO-u te daje zeleno svjetlo Finskoj i Švedskoj".

- NATO samit u Madridu počinje sa značajnim aktivnostima - napisano je u vijesti u kojoj je navedeno kako su tri zemlje potpisale značajan sporazum te da je Erdogan nakon više satnog sastanka s liderima Finske i Švedske ostvario željeni cilj.

List "Il Messaggero" vijest je objavio pod naslovom "Tursko 'da' Švedskoj i Finskoj u NATO-u".

- Historijska prekretnica je došla nakon dvosatnog samita. Finska i Švedska će ući u NATO. Ankara je pred garancijama povukla 'ne' - napisano je u vijesti u kojoj su navedene i garancije dviju zemalja o izručenju pojedinih terorista.

"La Stampa" je objavila vijest pod naslovom "Biden ubjeđuje Erdogana" te je navedeno kako je Turska ukinula veto članstvu Finske i Švedske u NATO-u.

VEZANI TEKST - Bozdag: Turska u skladu s memorandumom od Švedske i Finske traži izručenje terorista PKK-a i FETO-a

Navedeno je kako je potpisanim memorandumom između Turske, Finske i Švedske ukinut turski veto na članstvo ove dvije zemlje u NATO-u, ali da Erdogan to ne radi "džaba".

U vijesti je objavljena izjava neimenovanog američkog zvaničnika koji tvrdi da na sastanku Bidena i Erdogana nije razgovarano o pregovorima sa Švedskom i Finskom.

Nakon jučerašnjeg sastanka u okviru NATO samita u Madridu, ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, Finske Pekka Haavisto i Švedske Ann Linde potpisali su Trilateralni memoranum.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Finske Sauli Niinisto, premijerka Švedske Magdalena Andersson i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.