Zastupnici Evropskog parlamenta su ove sedmice izglasali reformu sistema procjene zdravstvenih tehnologija kojom se želi potaknuti saradnja zemalja članica Evropske unije (EU) u procjeni zdravstvenih tehnologija.

Zastupnici očekuju da bi pomenuta reforma trebala smanjiti cijene lijekova i ubrzati pristup novim lijekovima i tehnologijama u čitavoj EU.

Zemlje članice trenutno nezavisno provode ispitivanja efikasnosti novih lijekova i medicinskih proizvoda što dovodi do višestrukih finansijskih i administrativnih opterećenja te smanjene efikasnosti u pogledu unapređenja zdravstvenih tehnologija.

U saopćenju Evropskog parlamenta se navodi da će reforma sistema procjene zdravstvenih tehnologija i poticanje saradnje pri procjeni među zemljama članicama poboljšati pristup zdravstvenoj tehnologiji u smislu veće kvalitete i bržeg pristupa pacijentu.

Zastupnici Evropskog parlamenta su poručili da očekuju da će saradnja zemalja članica pri procjeni koristiti i industriji i pacijentima te da će sposobnost prepoznavanja stvarnog doprinosa novih lijekova značajno unaprijediti održivost zdravstvenih sistema u Uniji.