open-navfaktor-logo
search
Futurističko vozilo
Fan kompanije Tesla iz BiH napravio vlastiti "cybertruck"
Bosanskohercegovački fan "fordovih" kamioneta i kompanije Tesla u vlasništvu Elona Muska nije mogao sjediti skrštenih ruku i čekati da proizvođač električnih automobila pusti u promet svoj "cybertruck", koji se očekuje krajem 2021. godine.
07.09.2020. u 22:20
get url
text

Umjesto toga je napravio vlastitu verziju futurističkog vozila.

Kako je objavio Reuters, specijalisti informacionih tehnologija Igoru Kreziću i inžinjerima u kompaniji Stark Solutions trebalo je osam mjeseci da rastave "ford raptor F-150" na najmanje dijelove i transformišu ga u vozilo na naftni pogon koje liči na "cybertruck".

Prva vožnja ulicama grada Mostara na jugu zemlje privukla je veliku pažnju, rekao je Reutersu Mario Ćorić, direktor kompanije.

- Svi su nas gledali, a većina ih je mislila da smo napravili tenk, jer ljudi ne znaju šta je "cybertruck". Jedna se djevojka čak zaustavila i pitala da li se ovdje proizvodi Teslin "cybertruck" - rekao je Ćorić.

Krezić je odbio razgovarati s Reutersom.

Iako možda ne izgleda identično funkcionalnom prototipu "cybertrucka", kamionet ima sličnu eksternu estetiku.

- Vlasnik je želio kombinovati dvije suprotne strane - Ford i Cyber - jer je fan i Forda i Tesle tako da smo spojili ove dvije ideje u jednu. Ovaj koristi naftu, a Tesla koristi električnu energiju. Pokušali smo kopirati što više smo mogli, ali naš automobil nije iste veličine kao "cybertruck" - kazao je on.

Zasad nema komentara Forda i Tesle.

Ćorić je kazao da Stark Solutions sada pokušavaju registrovati vozilo kako bi ga mogli voziti po ulicama BiH, ali su naišli na probleme jer su oštri ćoškovi poput onih koje ima "cybertruck" zakonom zabranjeni.

Tesla planira izgraditi fabriku za proizvodnju "cybertrucka" u blizini Austina u Texasu. Cybertruck će imati početnu cijenu od oko 39.000 američkih dolara, a liči na oklopno vozilo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.