open-navfaktor-logo
search
Općina Ilijaš
Fazlić: Saniramo štete nastale poplavama, u pripravnosti smo jer kiša opet pada
Nadležne službe danonoćno rade na saniranju šteta nastalih usljed poplava i na području Općine Ilijaš.
08.11.2021. u 15:56
get url
text

Kako je za Faktor kazao načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, trenutno su ekipe na lokalitetima mjesnih zajednica Luka i Ljubnići, gdje se saniraju štete nastale od poplava koje su bile od petka navečer pa do nedjelje.

- Sapiraju se i dezinficiraju ulice koje su bile potopljene iz vodotoka rijeke Bosne. Imamo jedno klizište i u ovom trenutku radi se na njegovoj sanaciji. Ono se nalazi na području MZ Ljubnići. Mi ga tretiramo kao klizište, možda ono nema razmjeru klizišta, ali imamo eroziju zemljišta, odrone. Trenutno ne ugrožava objekte, ali blizu je objekata i imamo stalnu dežuru na tom lokalitetu – kazao je Fazlić.

Navodi da s obzirom na to da kiša ponovo pada i da se očekuje porast vodostaja u rijekama, sva operativna sredstva su na terenu.

- Sa aspekta ugroženosti života, objekata, trenutno je stanje stabilno. Održavamo čitav komunalni sistem, snabdijevanje vodom, električnom energijom, u potpunosti taj sistem funkcioniše i mislim da je stanje sa tog aspekta jako dobro. Međutim, moramo biti u pripravnosti i pratiti sve ovo – ističe Fazlić.

Kaže da su nastale značajne štete koje će ovih dana po prestanku padavina procjenjivati.

- Prije svega štete su na našim poljoprivrednim dobrima, imamo nekoliko značajnih poljoprivrednih proizvođača i jednu potopljenu farmu koka nosilja i nekoliko stambenih objekata i to će biti fokus našeg djelovanja u narednim danima i naravno pratiti ovu situaciju kakva jeste trenutna i ono što nas može očekivati u narednom periodu. Najugroženije je području Mjesne zajednice Malešići, osam kuća bilo je odsječeno potpuno bez pristupa jer nemaju alternativni put i u naselju Luka gdje je potopljena farma koka nosilja i nekoliko kuća. To su najkritičnija mjesta, naravno sve što je uz vodotok rijeke Bosne je u najvećoj opasnosti jer nam je vodotok rijeke Bosne donio najviše šteta, a vodotoci drugih rijeka su pod kontrolom – pojašnjava Fazlić.

Također ističe da su u posljednjih nekoliko godina uradili dosta projekata u vezi s regulacijom korita, uređenjem obaloutvrda i da je to u ovim uvjetima pokazalo pune efekte investiranja.

- Ilijaš je proglasio stanje prirodne nesreće u dijelu općine, naseljima koja su uz vodotok rijeke Bosne – kazao je Fazlić.

Komentirao je zahtjev Civilne zaštite KS da Vlada KS proglasi stanje prirodne i druge nesreće kazavši da podržava da se ta odluka donese.

- Naročito zbog poplavljenih područja na općinama Trnovo, Ilidža, Novi Grad. Mislim da su oni ubjedljivo imali najviše šteta. Naravno dijelom i općine Vogošća i Ilijaš. Stekli su se uvjeti da se proglasi to stanje. Mislim da ga treba proglasiti i objediniti sva finansijska sredstva iz fondova iz kojih se mogu alimentirati ove posljedice nastalih šteta i stanovnicima na tim teritorijama barem djelimično pomoći u saniranju šteta – naveo je Fazlić.

Kazao je da je teško kazati koliko će štete iznositi, ali da će komisija napraviti preliminarne izvještaje uskoro, te da se radi na saniranju šteta i da se to kroz redovne aktivnosti rješava i sanira i da će tek vidjeti kolike su štete na objektima i poljoprivrednim dobrima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.