open-navfaktor-logo
search
Napeto u SAD-u
FBI upozorava: U svih 50 američkih država planiraju se protesti naoružanih grupa
Svih 50 američkih država i distrikt Kolumbija u pripravnosti su ovog vikenda zbog mogućih nasilnih protesta protivnika inauguracije izabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena, koja će biti održana u srijedu.
16.01.2021. u 21:50
get url
text

VEZANI TEKST - Hadžidedić: Trump je samo izvođač radova, republikanci žele autokratski sistem u Americi

Pripadnici Nacionalne garde iz svih djelova zemlje upućeni su u Washington kako bi obeshrabrili bilo kakvo moguće ponavljanje nasilja od 6. januara kada je prilikom upada pristalica Donalda Trumpa u Kongres nastradalo pet osoba. Federalni istražni biro (FBI) upozorio je da bi u prejestonicama svih 50 država moglo da dođe do marša naoružanih Trumpovih pristalica.

- Protesti naoružanih grupa planiraju se pred svih 50 zgrada državnih parlamenata od 16. do 20. januara - navodi se u FBI-evom dokumentu.

Prije nekoliko dana ekspert za međunarodne odnose Zlatko Hadžidedić je za Faktor upravo govorio o mogućim neredima u Americi uoči inaguarcije Bidena.

- Vidite, sigurnosne službe i vojska prožete su republikancima, zato ne treba isključiti spekulacije da Trump od 16. do 20. januara priprema stvarni državni udar. Pri tome mislim na preuzimanje vlasti na sve načine u američkim saveznim državama – kazao je Hadžidedić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.