open-navfaktor-logo
search
Erupcija vulkana
Filipini: Krave i konji zakopani u pepelu, stanovništvo se vraća kako bi spasilo životinje
Zanemarujući upozorenja vlasti da se "drže podalje", brojni mještani koji su živjeli u podnožju vulkana vratili su se kako bi tražili ili spasili svoje životinje
15.01.2020. u 09:12
get url
text
get url
text

Snimci vulkana Taal na Filipinima pokazuju pusti krajolik uništenih kuća i slomljenih stabala prekrivenih debelim slojem teškog pepela.

Tijela do pola pokopanih tijela konja i krava, koji nisu mogli pobjeći sa otoka, leže u crnom mulju ili plutaju u obližnjem jezeru, piše CNN.

Zanemarujući upozorenja vlasti da se "drže podalje", brojni mještani koji su živjeli u podnožju vulkana vratili su se kako bi tražili ili spasili svoje životinje.

Iz filipinskog Instituta za vulkanologiju i seizmologiju saopćeno je u srijedu ujutro kako vulkan i dalje ostaje na četvrtom nivou uzbune od mogućih pet, što znači da je "eksplozivna erupcija moguća u roku od nekoliko sati do nekoliko dana".

Vulkan, koji se nalazi oko 60 kilometara južno od glavnog grada Manile na otoku Luzon, počeo je eruptirati u nedjelju, šaljući pepeo do 14 kilometara u zrak, zbog čega je veliki broj stanovništva evakiran sa tog područja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.