open-navfaktor-logo
search
Zagađenost zraka
Fortine poruke: Nije uzbuna samo u Sarajevu, već i u Rimu, pričat ćemo sa ambasadorima
Ova Vlada će u ponedjeljak sjesti s većim brojem ambasada s kojima ćemo samo o ovoj temi razgovarati. Tražit ćemo pomoć iz budžeta međunarodnih organizacija
17.01.2020. u 13:01
get url
text

Vlada Kantona Sarajevo danas je održala vanrednu sjednicu zbog zagađenja zraka u ovom kantonu. Premijer Edin Forto rekao je da su neke stvari otežavajuće za ovu Vladu KS.

-Vrlo je teško zabraniti saobraćaj, danas smo to saznali od MUP-a Kantona Sarajevo. Danas je uzbuna i u Rimu, nije samo ovdje. Najbolja mjera je zaustaviti saobraćaj, ali kako ćete zaustaviti saobraćaj kada nemate javni prijevoz da ljude prevezete na posao. Kako će ljudi doći koji kilometrima putuju na posao? - pita se Forto.

Kazao je da je situacija kritična i u nekim drugim gradovima u Federaciji, ali i regiji.

-Situacija sa zrakom je kritična u još nekim gradovima u Federaciji i regiji, imamo specifične vremenske uvjete, ali to nije izgovor da se ne obratimo. Prvo, želim reći da bih volio da ovu press konferenciju držimo s nivoom Federacije. Mnogi gradovi i ne mjere ono što mi u Sarajevu imamo, nekoliko stanica koje su tačne pri svom mjerenju. Ova Vlada će u ponedjeljak sjesti s većim brojem ambasada s kojima ćemo samo o ovoj temi razgovarati. Tražit ćemo pomoć iz budžeta međunarodnih organizacija - rekao je Forto i dodao:

-Pokušat ćemo osigurati prečišćivače za zrak i maske, posebno za djecu. Također ćemo pozvati privredne subjekte na hitni sastanak kako bismo mogli imati uvid u ono što se dešava na terenu - dodao je potcrtavši probleme s kojim se inspekcije i policija susreću na terenu u okviru mjere Uzbuna.

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj vanrednoj sjednici, na prijedlog Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS, donijela Odluku o ukidanju epizode Uzbuna jer je došlo do smanjenja koncentracija zagađujućih materija u zraku u svim zonama Kantona Sarajevo u kojima se primjenjuje spomenuti plan.

Podsjećamo da je Vlada KS na telefonskoj vanrednoj sjednici održanoj u subotu, 11. januara, ove godine proglasila spomenutu epizodu. Ovakvu odluku Vlada je donijela i na osnovu činjenice da je za vikend prognozirana promjena vremena i konačno slabljenje temperaturne inverzije na duži period.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.