open-navfaktor-logo
search
Sporazum u Briselu
Forto: Ko je radio na bh. evropskom putu, nastavit će raditi i dalje
Predsjednik Naše stranke Edin Forto jedan od potpisnika Sporazuma o principima za osiguranje funkcionalne BiH, koji je potpisan jučer u Briselu.
13.06.2022. u 09:58
get url
text

Forto je kazao da je sastanku prisustvovao kao lider stranke koja je parlamentarna na državnom nivou i koja je nebrojeno puta potvrdila, konkretnim radom, da je spremna primijeniti EU principe upravljanja i u BiH, saopćio je Odjel za odnose s javnošću Naše stranke

- Tamo gdje nismo vlast, to smo radili kroz prijedloge inicijativa i zakona, koje je većina, oličena u nacionalnim strankama, zdušno odbacivala. Tamo gdje smo u vlasti, prije svega mislim na Kanton Sarajevo, ali i na Tuzlanski kanton gdje smo također jedan dio mandata proveli u vlasti, učinili smo dosta toga, prije svega u borbi protiv korupcije. Dakle, priča zbog koje smo se jučer sastali u Briselu, ustvari je naša priča i mi nismo niti ćemo ikad biti njeni opstruktori. To sam rekao i Charlesu Michelu, da poštujemo EU institucije i insistiramo na vraćanju BiH na evropski put. Rekao sam mu također da smo isto tako svjesni činjenice da su na tom sastanku bile osobe koje građanima BiH blokiraju evropski put. Nismo sigurni da li velike EU institucije vide razliku između različitih političkih opcija u BiH, ali ono što znam je da građani BiH vide - kazao je Forto.

On je također istakao da ko je radio na bh. evropskom putu, nastavit će i dalje na tom da radi. Ko je opstruirao, nastavit će i dalje da opstruira.

- EU treba isključivo saveznike tražiti u progresivnim snagama, a građani trebaju za njih glasati u oktobru. To je jedino što nas može povesti naprijed. Jasno je iz Izvještaja Evropske komisije za BiH objavljenog krajem 2021. da smo posljednji u regiji u napretku prema EU. Nikakav progres nije napravljen u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, osim tamo gdje koalicija s državnog nivoa nije na vlasti. Ništa od 14 prioriteta neophodnih za kandidatski status BiH u EU nije ispunjeno. Sve to u izvještaju napisala je sama Evropska komisija sasvim jasno prepoznajući krivce, koje je opet pozvala na sastanak nudeći im priliku da daju još jedno obećanje na čije ćemo ostvarenje uzaludno trošiti vrijeme, jer ga krivci za trenutno stanje ne mogu ispuniti - podvukao je predsjednik Naše stranke Edin Forto.

Forto je naveo da vjeruje da će građani osjetiti promjenu kada državom ne bude upravljala koalicija koja promjenu niti želi niti radi na tome da se desi, saopćio je Odjel za odnose s javnošću Naše stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.