Javna radiotelevizija FranceInfo izvijestila je da su se prva dva pacijenta ukrcala na helikopter Caiman u istočnom gradu Metzu, prenosi dpa.

- Iskreno zahvaljujem našim njemačkim prijateljima na podršci i solidarnosti - napisala je Parly na Twitteru.

Predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je najavio vojnu operaciju u cijeloj državi radi pomoći bolnicama i javnim službama u suzbijanju epidemije.

Francuska je zabilježila 32.964 infekcija koronavirusom i 1.995 smrtnih slučajeva samo u bolnicama te zemlje, dok je smrtnost u regiji Veliki istok ukupno veća za 37 posto u odnosu na normalna vremena.

Prošle nedjelje se predsjednik regije Velikog istoka Jean Rottner zahvalio Švicarskoj, Luksemburgu i njemačkim državama Rajna-Palatinat, Saarland i Baden-Wuerttemberg na prihvatu pacijenata.

Unutar Francuske vojni avioni i brodovi i novoopremljeni voz za intenzivnu njegu korišteni su za premještanje pacijenata iz najteže pogođenih područja u bolnice s većim kapacitetom.

U međuvremenu, avion njemačke avijacije A310 MedEvac trebao je u subotu da preveze šest teško oboljelih pacijenata iz Bergama na sjeveru Italije u Köln, odakle će biti upućeni u različite njemačke bolnice na liječenje.