open-navfaktor-logo
search
Europarlamentarac
Gahler: Ključni prioritet je zaustaviti ono što radi Milorad Dodik
Kroz unutrašnji dijalog u Bosni i Hercegovini mora se pronaći kreativno rješenje za izbornu reformu kao kompromis u kome će se građani, ali i pojedinačni narodi naći u relaksiranoj situaciji, smatra koordinator Evropske pučke stranke (EPP) u Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta Michael Gahler.
17.11.2021. u 12:07
get url
text

- Svjestan sam da hrvatski narod u Federaciji BiH nije zadovoljan sa statusom quo. Smatram da je ova situacija dovela do približavanja između Hrvata s jedne strane i Srba u RS-u sa druge. To nije dobar razvoj događaja. Također sam svjestan da smo unutar Federacije BiH, tokom proteklih godina, mogli vidjeti različite ljude iz različitih stranaka koji su predstavljali hrvatski narod u kolektivnom Predsjedništvu države. Bili su tu ljudi iz HDZ-a, bio je tu i gospodin Komšić također - ističe Gahler u razgovoru za Fenu.  

Dodaje da kada se gleda iz pozicije Evropske unije, tu se više radi o institucionalnom pristupu, da se osigura da su tri konstitutivna naroda zaista predstavljeni u Predsjedništvu države.

- Za mene je problematičan pristup kada samo jedna politička stranka za sebe smatra da je legitiman predstavnik svoje zajednice. U drugu ruku, smatram da ako postoji suštinsko neslaganje ili nezadovoljstvo jedne strane, u ovom slučaju hrvatskog naroda, to se pitanje treba riješiti, trebaju se pronaći adekvatna rješenja, prije svega između različitih političkih stranaka, ali na kraju, glasači u BiH su ti koji će odlučiti kome će dati svoje povjerenje - kaže njemački europarlamentarac.

On dodaje da bi se iz iskustva EU-a moglo vidjeti kako su rješavane nesuglasice, prvenstvo kroz potragu za kompromisom. U slučaju BiH, kaže, ne smatra da bi rješenje koje bi vodilo daljim podjelama bilo dobro.

- Više sam za opciju traženja kompromisa, u kojoj se građani, ali i pojedinačne zajednice nalaze u relaksiranoj situaciji u sredini u kojoj žive. Ali takva kreativnost mora se razviti kroz dijalog unutar Bosne i Hercegovine, a posebno unutar Federacije BiH - navodi Michael Gahler i dodaje da je trenutno ipak ključni prioritet zaustaviti ono što radi Milorad Dodik, jer je riječ o pokušaju razbijanja Bosne i Hercegovine, a to, kako zaključuje, nije u bilo čijem interesu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.